Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Květnové setkání veteránů kulturistiky v Praze v roce 2014

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


Jiří Zajíček a Ota Škola
Bezmála půl roku od zatím posledního, prosincového mítinku a několik dní po velmi úspěšném mistrovství České republiky se konalo další pravidelné setkání veteránů kulturistiky v Praze, čítající bývalé kulturistické závodníky, oddílové a svazové funkcionáře, organizátory soutěží, rozhodčí nebo jen členy prvotních kulturistických oddílů v Praze. Květnová událost přilákala i další tváře z řad "šedých vlků československé kulturistiky", a tak stejně jako minulý rok proběhla ve velmi přátelské atmosféře. Měl jsem tu možnost se se všemi osobně setkat, alespoň v krátkosti se seznámit s jejich příspěvkem našemu sportu, vidět desítky autentických černobílých fotografií, vyslechnout několik velmi zajímavých příběhů a hlavně si potvrdit, že kulturistika svou náročností spojuje lidi v širokém spektru oborů a zaměstnání. Bylo též úžasné vidět, že tahle skvělá parta nezapomíná na kamarády, kteří již opustili jejich řady. V tomto ohledu proběhla i vzpomínka na nedávno zesnulého Jardu Messnera, jehož bych rád touto cestou v jeho "nebeské posilovně" pozdravil. Chtěl bych též poděkovat panu Zdeňku Královi, který takto velké setkání tak jako každý rok sám zorganizoval, a samozřejmě i všem zúčastněným - za jejich velkou ochotu a přízeň.

Výrazných osobností tohoto setkání bylo hned několik. Rád bych však začal letitým státním i mezinárodním rozhodčím a svazovým funkcionářem panem Jiřím Zajíčkem, jenž je trvalou a neocenitelnou součástí celé historie československé a české kulturistiky. Krátce po vzniku kulturistiky jako samostatného sportu v ČSSR se významným způsobem podílel na přípravě a realizaci mezinárodně uznávaných pravidel nově vzniklého svazu. Pan Jiří Zajíček byl jedním z pilířů nejen čs. svazu, ale i pracovního týmu pana Luďka Noska, jak v rámci dříve fungujícího oddílu Sandow Mariánské Lázně, tak i v rámci organizačního štábu Grand Prix Sandow. Další nezaměnitelnou ikonou je i Karel Tuháček, který pravidelně dokumentuje každé nové setkání. Jeho trenérská škola Cardiofitness s téměř dvacetiletou historií každoročně vyprodukuje desítky nových kulturistických a fitness trenérů II. třídy. Není bez zajímavosti, že jeho odborná praxe zahrnuje i několikaleté působení v mnoha zemích Blízkého východu a severní Afriky, kde je patrně vnímán jako významný odborník a školitel.


Petr Stach
Následně bych rád zmínil dva účastníky, jejichž historické propojení se datuje do hluboké minulosti - dávno předtím, než se první z nich stal živoucí legendou našeho sportu. Tím je vicemistr světa z roku 1978 a dvojnásobný mistr Evropy z let 1975 a 1977 pan Petr Stach, který byl v letech 1974 - 1978 pravidelným držitelem titulu mistra ČSSR a je účastníkem více jak 60 československých a mezinárodních soutěží, na většině z nich byl dekorován některou z cenných medailí. Petr Stach stál za založením dvou oddílových posiloven Spartak Radotín a Motorlet Praha. Po ukončení své závodní kariéry se pan Stach nadále věnoval trenérské činnosti, a to nejen ve své nově vzniklé posilovně PSA Club Praha. Více jak dvacetiletá historie jeho trenérské školy čítá více jak 3.500 absolventů. Tou druhou osobou je vysoký a statný elegán s hrubými rysy ve tváři, jehož příchod mě okamžitě zaujal. Je totiž tím typem, který by mohl klidně i dnes hrát v nějakém akčním filmu. Pan Mgr. Otakar Bárta je přitom "jen" středoškolským učitelem zeměpisu a tělesné výchovy (jak jinak). Jeho propojení s Petrem Stachem má základ v oddílové posilovně "1870" v pražských Vršovicích, kterou pan Bárta kdysi založil a kde Petr Stach právě pod jeho vedením začínal. Otakar Bárta zahájil svoji závodní kulturistickou dráhu již v 60. letech. Od roku 1969 až do "zavření" posilovny na Klárově v roce 1999, kde dlouhá léta též působil, byl kulturistickým trenérem mužů a žen.

Příjemným momentem byl i příchod tří opět vysokých a mohutných mužů. Ostatně, tak jsem díky své výšce vnímal většinu z přítomných. Ti tři, připomínající "Tři krále", si sedli na druhou stranu řady stolů a k pánům Otu Školovi (bývalému závodníkovi a organizátorovi několika ročníků oblastní kulturistické soutěže ve Dvoře Králové v 70. letech), Josefu Ulrichovi a Zdeňku Královi pronesli s úsměvem na tváři lehce uštěpačnou poznámku: "Klárováci sedí tady." Inu, příslušnosti k oddílu se chlapi drží i po všech těch letech. Prvním z uvedených "Klárováků" byl právník JUDr. Josef Souček, jenž byl členem dobrovolného sdružení kolem posilovny na Klárově již od roku 1960. Dalším z trojice byl Radek Mirkovič, který byl aktivním členem oddílů na Klárově a pak i v Olympii od 70. let. Pan Mirkovič byl mimo jiné i dlouholetým portýrem v hotelích Forum a Diplomat. Trojici "Klárováků" uzavíral Ing. Jaroslav Fuchs, který dlouhá léta působil jako technik Pražských vodovodů a kanalizací. Ten zdůraznil, že posilovna na Klárově nebyla nikdy registrovaným oddílem, byla však spontánním sdružením kamarádů, které spojovaly právě činky a svaly. Na další straně řady stolů pak zasedla skupinka vedená dlouholetým a stále aktivním svazovým rozhodčím a bývalým činovníkem oddílu Slavoj Praha panem Josefem Pitrou. Společně s ním diskutoval Otakar Svoboda, jehož závodní kariéra započala v 70. letech a skončila až v roce 1993. Pětinásobný mistr republiky v kategorii masters a trojnásobný vítěz mistrovství hlavního města Prahy a řady dalších pohárových soutěží působil dlouhá léta jako stavební technik a oddílový trenér. Tuto trojici doplňoval Jiří Chvalovský - člen oddílu ZPA Košíře, jenž se v 80. letech účastnil jako závodník několika oblastních a krajských soutěží. Na této straně se též objevil právník JUDr. Karel Florián, bývalý závodník oddílu Olympia Praha v 70. letech, a Antonín Pluhař, bývalý závodník a příslušník vyhlášeného výsadkového pluku v Holešově. Na akci samozřejmě nechyběl ani bývalý kulturistický závodník František Hájek, jenž kdysi platil za vyhlášeného fotbalového maséra naší reprezentační juniorky a dodnes se jako kominík prohání po pražských střechách.


Josef Štajner, Kamil Vaňásek, Otakar Bárta
Mezi všemi účastníky se se svým fotoaparátem procházel zámořský host Josef Štajner, bývalý československý závodník, který dnes v New Jersey vlastní firmu na pronájem limuzín a jehož klientelou jsou "sem tam" i lidé z amerického šoubyznysu. Bývalý šéf lázeňských a rekreačních služeb hlavního města Prahy pan Rudolf Čepelka, který dodnes cvičí v posilovně na Barrandově, se stejně jako paní Libuše Mazuchová, bývalá svazová rozhodčí, zúčastnil i předvánočního setkání. Oba dva zavzpomínali na dávné začátky i s Jiřím Slámou, závodníkem 70. let, který byl velkým soupeřem Jiřího Horkého, Hájka nebo Michala Koláře. Dosud posilující pan Sláma působil i jako trenér v oddílu Olympia Praha a jako strojní technik dlouhá léta pracoval ve firmě Jawa, kde zažil i slavná závodní léta této kdysi věhlasné československé moto značky. Pan Sláma ke své kdysi založené posilovně a k vedle sedícímu Zdeňku Královi (organizátorovi akce) doplnil, že pan Král u něj v posilovně ve věku 16 let a s fyzickou váhou 56 kg zlomil rekord staršího dorostu v bench-pressu. Zvedl tehdy 115 kg na bench a mimochodem dal i 140 kg ve dřepu.

Zajímavým účastníkem a osobností akce byl i pan Miroslav Štochl, jemuž kamarádi přezdívali díky specifickým závodním pózám "zmrzlinář" - pan Štochl rád kopíroval oblíbené pózy Harolda Poolea. Reprezentant oddílu ČKD Kompresory a závodník 70. let se přiznal, že kromě povolání zedníka vystřídal i mnoho dalších zaměstnání, včetně "vyhazovače". Společně se Zdeňkem Srstkou totiž kdysi jako řeckořímský zápasník a volnostylař začínal v Bohemians Praha a zřejmě i díky tomu pro něj byl výzvou trojnásobný start v MMA. Jak ale doplnil: "No co bys čekal, dostal jsem nakládačku." Zajímavostí u něj též je, že během základní vojenské služby, kterou vykonal v posádce Bechyně, pro něj jako "starý mazák" byl věhlasný Juraj Pipasík.

Pana Petra Stacha doprovodil i manželský pár Kamila a Lenky Vaňáskových. Kamil Vaňásek, povoláním zubní technik, byl v 80. letech úspěšným kulturistickým závodníkem reprezentujícím oddíly Spartak Hradec Králové a BSS Brandýs nad Labem. Vicemistr ČSR a vítěz 4. ročníku GP Pepa Opava obsazoval na federativních akcích v ČSSR obvykle pozice do pátého místa. Kamil Vaňásek též působil jako oddílový trenér a svazový rozhodčí. Velmi neobvyklými příběhy a zkušenostmi disponuje i Petr Šafařík, jenž začínal v první pražské posilovně již v roce 1964 u takové legendy, jako byl pan Vojtěch Fiala. Původně druholigový přeborník ve stolním tenisu zahájil svou kulturistickou závodní dráhu již v roce 1968. Pan Šafařík je bývalým majitelem pražské hudební agentury Akord art production a jako takový i organizátorem kdysi úspěšného festivalu etnické hudby. Působil u státního souboru písní a tanců a pro hlavní město Praha byl exkluzivním manažerem známé country skupiny Greenhorns (dříve Zelenáči).

Poslední příchozí dvojicí byl bývalý závodník Přemysl Perbecký, účastník předvánočního setkání, a František Vrána, bývalý kulturistický závodník v oddílu Start Praha, též kulturistický trenér, následně i lifter.

Doslov

Při skenování a popisu dobových fotografií jsem si uvědomil jednu podstatnou okolnost při hodnocení forem jednotlivých kulturistů. Dnes je již většině závodníků jasné, jak důležitou roli může sehrát světlo při fotografování nebo pózování na soutěži. Finální podobě formy může jak výrazně pomoci, tak i značně "ublížit". V době, kdy přiložené archivní fotografie vznikaly - pořízené na kinofilm a zřejmě velmi průměrným fotoaparátem - nezbývalo než čekat, jak to ve výsledku po vyvolání nakonec dopadne. Ale i tak mají tyto dobové fotografie své nezaměnitelné kouzlo - posuďte sami v galerii níže.


Společná fotografie na závěr večera


Květnové setkání veteránů v Praze - fotogalerie


Archivní fotografie


Foto:
aktuální - Josef Paulík, Karel Tuháček
archivní - Josef Štajner, František Vrána, Přemysl Perbecký, Miroslav Štochl, Jiří Sláma



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

27.05.18:16myš - Děkujeme za upozornění, již opraveno.
27.05.18:14pvondracek - btw.timto prosim Frantiska Fanyse Vranu,pokud to tu cte,ab..
27.05.18:12pvondracek - Neznamy muz na 3 fotografii od konce je Pavel Sapík z bran..
27.05.17:05Muflon - Zmatly je vyškové poměry :D
27.05.16:34LaFontaine - Lou Ferrigno, ne Franco Columbu. https://kulturistika.ron..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie