Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Dalibor Hájek - rozhovor a aktuální forma před EVL´s Prague Pro 2013

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Ostatní

V sobotu 21. září jsem se sešel v brněnském Bobycentru s naším nejtěžším a největším závodníkem v ČR, mistrem světa IFBB nad 90 kg, profesionálním kulturistou a členem elitního Extrifit týmu Daliborem Hájkem, abych pro Vás zachytil krátký rozhovor i současnou formu a trénink nohou našeho špičkového závodníka. V době rozhovoru zbývaly do ostře sledovaného závodu EVL’s Prague Pro, na který ladí formu i Dalibor Hájek, právě 4 týdny.


Ahoj Dalibore, mohl bys nám přiblížit, jak v současné době probíhá a vypadá tvá příprava na českou profesionální soutěž EVL’s Prague Pro? Jaké je chystat 140 kilogramové tělo plné čistých svalů?

Zdravím všechny čtenáře Ronnie.cz a fanoušky Extrifitu, co Vám budu povídat, celá příprava je hlavně o jídle. Takže se musím soustředit, abych toho jídla a hlavně bílkovin i sacharidů do sebe dostal co nejvíce. Takže oproti jarní přípravě jsem to všechno o trošku zvedl. Svým způsobem je pro mě plus, že teď nechodím do práce, takže mám spoustu času na regeneraci a spím i přes den, ale zase na druhou stranu nemám peníze, které bych na tu přípravu potřeboval, takže je to taková výhoda v nevýhodě. Díky Extrifitu mám ale kvalitní výživu, takže v tomto směru jsem mohl přidat hodně a povedlo se mi to, že v této fázi přípravy 4 týdny před závody mám k dnešnímu dni 139,9 kg, což jsem nikdy v (doufám) kvalitních svalech neměl.

Vzhledem k tomu, že jsem tě před chvílí fotil, to kvalitní svaly skutečně jsou. Mohl bys ale čtenářům popsat, jak prakticky vypadá za den tolik svalové hmoty vyživit?

Vstávám poměrně brzo, už mezi pátou a šestou. V podstatě si ráno chystám jídlo na celý den, co se týče sacharidů, které si ráno napočítám. Na maso se naopak vždy rád někde stavím, většinou ho s sebou nevozím. Jak vypadá celý den? Co se týče snídaně, dávám 10 vaječných bílků a 2 žloutky, k tomu cereální pečivo, trošičku si ho omáznu lučinou light, ale jenom úplně decentně. (smích) K tomu mám na zapití 100 g vloček, do toho Professional ISO 90 %, BCAA, glutamin, banán a palatinózu a to rozmixuji v mixéru a zapíjím ke snídani. K tomu dávám ještě vitamín C a multivitamín. Takže v 7 hodin snídaně, v 10 hodin jdu na trénink, po tréninku si míchám opět Professional ISO 90 % a zase vločky a palatinózu, půlku banánu a BCAA. S BCAA to dělám tak, že dávám před tréninkem a po tréninku tabletová BCAA a na trénink si do PET lahve rozpustím BCAA Instant, která popíjím celý trénink. Hodinu po tréninku chodím tady nedaleko do Grilu si dát krůtí steak, obvykle 300 g jen s oblohou. Za 2 hodiny potom si pak dám rýži. Tu jím ve formě "na sladko", což dělám tak, že rýži pořádně rozvařím, mám ji na celý den dopředu ve 3 pikslách, přidávám rozinky a dvě odměrky proteinu, zamíchám si to do rýže a jím to takto na sladko. Většinou si dávám maso zvlášť a hodinu nato až sacharidy a takto to v podstatě jím celý den.

Takže ve fázi 4 týdny před závody sacharidy už cykluješ, nebo držíš každý den stejné množství?

Držím to pořád stejně, dejme tomu, posledního půl roku. Začínal jsem na 500 g sacharidů, teď jsem na 450 gramech a budu to držet pořád stejně, akorát snížím před začátkem cukrování na 4 dny.

Jak dlouho jsi tedy vlastně už v dietě? Zaslechl jsem, že snad dokonce od jarního NY Pro.

Jasně, po NY Pro to bylo takové složité na začátku přípravy, protože pořád řeším finance, ale to asi jako každý, kdo tady závodí. Nevěděl jsem, jak to celé jaro bude. Nejprve jsme se domlouvali s Tomášem Burešem, že tam poletíme spolu, jemu to pak nevyšlo. U mě se to tvářilo, že to vyjde, pak že to nevyjde, stále jsem nevěděl do poslední chvíle. Ale už to bylo rozjeté, tak jsem to doběhl, i když ne tak, jak bych si představoval, protože v první řadě byl velký "průšvih" ten, že mě oslovil člověk, který mi chtěl dělat manažera, s tím, že mi sežene peníze. Samozřejmě, že to vypadalo, že mi na 100 % sežene peníze, a nakonec jsem neměl ani korunu. Tři týdny před odletem do New Yorku mi zemřel otec, takže to bylo takové, že jsem uvažoval, že tam vůbec nepoletím. Ale bylo to celé rozjeté, a než si to člověk celé uvědomí, že je všechno realita, tak jsem to dotáhl do konce. Ale ve finále mě to stejně docela zklamalo. Nejprve jsem mluvil o tom, že bych rád byl ve finále, pak do první desítky a byl jsem patnáctý. (smích) Počítal jsem s tím, že na prvním závodě v profi neudělám žádné terno, ale byl jsem prostě zklamaný jako každý. Takže jsem si říkal, že se na to vykašlu a udělám teď pořádný objem. Jenže v první řadě mému sponzorovi, Extrifitu, záleželo na tom, abych startoval na EVL’s Prague Pro. V druhé řadě je to soutěž doma a nechtěl jsem zklamat své příznivce a fanoušky, které mám, takže jsem to držel od toho jara až do teď celé v takové dietní verzi, takže jsem v podstatě od jara v dietě. (smích)

Takže se těšíš, až se po EVL’s Prague Pro pořádně najíš?

(smích) Takže se těším, až si dám po EVL’s Prague Pro od tréninku chvíli pauzu a budu normálně jíst.

Tvoje současná hmotnost je 139,9 kg, jaká váha by to mohla být na soutěži za 4 týdny?

No, když vezmu roky zpátky, tak jsem letos vylezl až na 142 kg a nyní to slezlo na 139 kg, to si nepamatuji, že bych kdy měl, možná jednou v hodně surovém objemu, když jsem byl celý zaflákaný. Takže si myslím, že když se to všechno povede a nestane se nic, co by se stát nemělo, tak tam bude na soutěži určitě víc. Myslím si, že přes 130 kg by tam mělo být.

S tím trochu souvisí i další otázka. Říkal jsi, že máš nyní díky Extrifitu lepší přístup k suplementaci - na diskusních fórech se nyní objevuje hodně dotazů na novou řadu suplementů Extrifit, zejména Actinox a Hellnox. Dokázal bys prosím našim čtenářům vysvětlit, jak se oba produkty používají a jaký je mezi nimi rozdíl?

Jak jsem zmiňoval, jsem roky zvyklý si rovnou k snídani míchat do proteinu vločky, BCAA, glutamin a palatinózu. Výhodou Actinoxu je to, že tady jsou ty důležité živiny v jednom. Takže si mohu nadávkovat na den jen z jedné piksly a mám to vše v jednom a ještě mi to udržuje vyšší prokrvení ve svalech celý den díky složce nitro peptidů ActiNOS. Co se týče Hellnoxu, tak to je v podstatě ještě lépe udělané "enóčko", dosud jsem vždy před tréninkem používal ten Hell Gel, který jsem tu měl i dnes, ale toto je zase nové a o něco vylepšené na ten trénink, abych se cítil pořádně napumpovaný.

Když jsme u těch diskusních fór, objevily se dotazy, proč jsi nepřijel na nedávný Extrifit Training Day. Mohl bys našim čtenářům říci, čím se nyní vlastně živíš a co je tedy důvodem, proč jsi tam nemohl být?

Tím, že teď nemám práci, tak jsem se vrátil ke své staré práci, takže dělám po nocích vyhazovače. Měl jsem to domluvené tak, že v sobotu skončím o půlnoci a půjdu se domů vyspat a pak přijedu do Pardubic na Extrifit Day, jenže záskok, který měl dorazit, nepřišel. Pak mi řekl, že onemocněl, ale nevím, jak to bylo. Ale já jsem tam musel být až do rána a přišel jsem domů až o půl sedmé a nemohl bych prostě sednout do auta a 2 hodiny někam jet. Takže jsem se musel omluvit a samozřejmě, že mě to mrzí, ale musel jsem se vyspat.

Takže v současné době děláš tedy jen vyhazovače?

Skončil jsem v Gold’s Gymu a přešel jsem na Bobycentrum, ale to v průběhu léta celé komplikovaně zavřeli a neteče tu voda, nejde elektřina, takže moji klienti sem za mnou nemohou přijít. (smích) Takže mám asi jen dva stálé klienty, kteří mi chodí dvakrát týdně, takže to se nedá říci, že by to byla nějaká práce.

Až se to ale během října vyřeší, tak budeš přijímat nové klienty?

Do toho EVL’s to nechám být, protože už nemám ani energii, abych nyní vytvářel něco nového, ale do těch závodů to nechám tak, jak to je, a potom se budu věnovat tomu, abych jako otec rodiny nosil domů peníze, abych je jenom neodnášel pryč…

Držím palce, ať se to vydaří… Ty ses po 20 letech praxe v kulturistice dostal do profi a startoval jsi letos poprvé na profesionální soutěži - máš nějaké dojmy, které tě na profesionální scéně zaujaly oproti amatérským soutěžím?

Co jsem zažil různá mistrovství světa, vždy bylo o závodníky dobře postaráno. V tom profi je to úplně jinak, je na každém, jak se tam dopraví, jak se stravuje, kde se ubytuje. Přiznám se, že jsem byl zklamaný i z té organizace na NY Pro, nevím, zda je to tak na všech soutěžích, ale tohle bylo chaotické, zmatené. Napřed to bylo tak, že těžká váha startuje jako první, potom jsme celý den čekali v rozcvičovně, až přijdeme konečně na řadu někdy večer. Naštěstí se mnou letěl Jakub Rumler, který mi se vším pomáhal, protože jinak bych tam byl ztracený. Takže tohle na mě působilo divně, ale ono to tak u těch profíků asi je. Je to jejich práce, oni se tím živí. To u mě neplatí, u českého profíka je to jinak, já jsem v podstatě profesionál ve velmi amatérských podmínkách. (smích) Takže ten New York mě trošičku zklamal, neříkám, že takové jsou všechny závody, ale zatím jsem absolvoval jenom jedny.

Já jsem viděl loni na EVL’s, že toto bylo v Praze opravdu jinak, takže se nemusíš bát. S tím souvisí i další otázka - budeš tam stát na jednom pódiu s Kaiem Greenem a dalšími nejlepšími závodníky na planetě. Jaké to pro tebe vůbec je?

Je to samozřejmě výzva, když jsem začínal cvičit, nikdy bych si nemyslel, že jednou budu stát vedle těch nejlepších, takže bych řekl, že jsem došel tam, kam jsem vždycky snil, že dojdu. Na druhou stranu jsem si to už vyzkoušel v tom New Yorku a vím, že to je rozdíl - oni jsou na svoji výšku a váhu ještě trošku někde jinde.

Ty jsi vlastně soutěžil přímo i s tím Mamdouhem Elssbiayem, je opravdu takový neskutečný, jak to vypadá na fotografiích?

Já jsem měl dokonce to štěstí, že jsem měl devítku a on osmičku, takže jsem stál vedle něho a samozřejmě, že když to rozhodčí viděli, tak mě poslali až na konec do poslední pětky. On je samozřejmě veliký, široký, dobře stavěný, kvalitní.

A konečně otázka, která zajímá nejvíce českého fanouška, já už se na to těším mnoho let - na EVL’s konečně budeš stát na pódiu s Tomášem Burešem! Kdo je lepší kulturista? Ty, nebo Tomáš?

Kdo je lepší kulturista? My jsme spolu stáli naposledy v roce 2003 na pódiu, kdy Tomáš vyhrál republiku a já jsem byl čtvrtý. Na otázku, kdo je lepší, je těžké odpovědět, jednou se může forma povést více jednomu a tak. Tomáš je kvalitní závodník a určitě s ním budu závodit s respektem.

Dobře, tak s respektem, ale porazíš ho? (smích)

(smích)

Ale tak chtěl bys ho porazit, ne?

Každý by ho chtěl porazit, ale přeji mu to stejně jako sobě, asi tak.

Dobře, my se na to všichni moc těšíme! Řekni ještě našim čtenářům, jaké máš ambice na EVL’s Prague Pro i celkově v profi?

Na tuhle otázku odpovídám vždy stejně, já bych chtěl být vždycky lepší než na předchozím závodě. Nikdy nevíš, kdo tam bude startovat, s kým se potkáš, pro mě je ten dobrý výsledek v tom, když budu mít lepší formu než minulý závod… Samozřejmě, že ale každý ve skrytu duše touží vyhrát Olympii, že? (smích)

Super, chtěl bys na závěr pozdravit fanoušky Ronnie.cz, Extrifitu a vůbec fanoušky kulturistiky v ČR?

Určitě, chtěl bych moc pozdravit všechny své příznivce i fanoušky kulturistiky a Ronnie.cz i Extrifitu, přijďte všichni na EVL’s Prague Pro a pořádně nás povzbuďte!

Moc děkuji za rozhovor a doufám, že se 19. října se všemi uvidíme na EVL’s Prague Pro!


Dalibor Hájek - aktuální forma


Dalibor Hájek - aktuální forma 21. 9. 2013

2878




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

27.09.21:12Bara - Bože,jinak vypadají v poměru lýtka na hubeným juniorovi a ..+8
27.09.19:33celavie11 - Úplne najradšej mám, že ak niekto napíše na niekoho, že ne..
27.09.19:29vlkisekk - hosi neni Vam to trapne, jako 18 leti cucaci co jeste nic ..+4
27.09.14:35Č174 - Pripada mi že ta lýtka jsou upnuta dobre, ale je tam až do..
27.09.13:58jnerez - A kde máš ty mozek? Z vlatní zkušenosti vím, že u lýtek je..+1
27.09.13:52Brutal - Kde má ten pán lýtka?
27.09.11:45Daniel Hill - Dobře.. budu ti věřit :)-2
27.09.11:4470mMyW!53 - Z ceskych zavodniku se mi libi nejvic , skoda jen ze neni ..+2
27.09.11:43Mates-daoc - Taky se zastanu Dalibora . Pochybuji , všechny srdcaře co..
27.09.11:41Freimen - teď jsi Milane už docela dost za hranicí srandy, Dalibor c..+2
27.09.11:32Daniel Hill - Děkuji.. no superj objem,ale tréninku si moc nedal..-2
27.09.11:27Mates-daoc - Dalibor vypadá super . a Dělá super reklamu jak Extrifitu ..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie