Jako autor pravidelného seriálu o cvičení Kruhový trénink pro ženy bych se Vám dnes chtěl představit i v poněkud jiném světle. Jako téměř každý milovník fitness a zdravého životního stylu mi není cizí, ba dokonce mě i dost baví, pobyt za kuchyňskou linkou s nožem v ruce, kdy „zápasím“ s všemožnými surovinami počínaje ovocem a zeleninou přes oleje, koření, bylinky až po pořádné flákoty, které nakonec končí na talíři v podobě jídla, které má zatím velmi dobrou reputaci mezi konzumenty. Tak věřím, že snad i Vy, čtenáři Ronnie.cz, se přinejmenším necháte inspirovat mými veskrze velmi jednoduchými recepty na dobré fitness jídlo. Určitě dnešní pstruh na chilli a česneku není poslední recept, v brzké době se opět představím, tentokrát s malinko těžším „kalibrem“, vášniví jedlíci a „objemáři“ se mohou těšit už teď. Grilovací sezóna začíná, nebuďme líní a pojďme předvést napumpované bicepsy po tréninku pěkně venku u grilu!
Cena (1 porce): 110 Kč *
Doba přípravy: 30 minut (+ 45 minut marinování)
Ingredience (pro 2 porce):
- 2x 500 g pstruha
- 600 g zeleniny (3 rajčata, 5 ředkviček, půl okurky, svazek jarní cibulky) - pro jednu porci počítejte 300 g
- olivový olej
- 4 stroužky česneku
- 4 sušené chilli papričky
- sůl
Postup:
Příprava marinády:
Do misky nalijeme cca 40 ml olivového oleje, přidáme lisovaný česnek a sušené chilli papričky. Ty musíme ale nejprve zbavit jadérek tak, že každou papričku podélně rozřízneme a jadérka opatrně vyklepeme, chilli papričky poté nakrájíme na jemné proužky a přidáme do marinády.
Příprava pstruha:
Pstruhy vykucháme, řádně omyjeme a důkladně vysušíme. Na bocích pstruha uděláme nožem 4 zářezy z každé strany. Rybu poté důkladně potřeme marinádou (směs olivového oleje, protlačeného česneku a chilli papriček) zvenku i zevnitř a necháme ve velké míse odpočívat cca 45 minut.
Gril rozehřejeme na cca 250 °C, pak grilovací rošt očistíme ocelovým kartáčem a potřeme olejem. Ryby vložíme na rošt a při teplotě cca 220 až 230 °C grilujeme z každé strany cca 10 minut (záleží na velikosti ryby - větší ryby, jako tomu bylo v mém případě, můžeme nechat o 10 minut déle).
Těsně před koncem grilovaní přidáme na gril napůl rozřezaný citron, který následně servírujeme s rybou jak pro efektní dekoraci talíře, tak i pro závěrečné pokapání ryby citronovou šťávou. Já přidal ještě jarní cibulku i s natí. To samé lze udělat případně i s rajčaty (buď nakrájenými na půlku, nebo na silnější plátky).
Jako přílohu podáváme zeleninový salát (druhy zeleniny dle libosti, ideálně však čerstvá sezónní, pokud možno z místního pěstitelství) lehce zakápnutý olivovým olejem.
Dobrou chuť!
Nutriční hodnoty našeho pokrmu
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
pstruh lososovitý |
500 g |
2 058 kJ |
92,50 g |
0,00 g |
15,00 g |
rajčata |
150 g |
142,8 kJ |
1,50 g |
6,00 g |
0,00 g |
ředkvičky |
50 g |
37,8 kJ |
0,50 g |
2,00 g |
0,00 g |
okurka |
100 g |
63 kJ |
0,00 g |
2,00 g |
0,00 g |
česnek |
10 g |
46,2 kJ |
0,00 g |
3,00 g |
0,00 g |
olej olivový průměrně |
20 ml |
776 kJ |
0,00 g |
0,00 g |
20,00 g
|
celkový součet (1 porce) |
|
3 124 kJ |
94,50 g |
13,00 g |
35,00 g |
Přestože je tento pokrm kaloricky velmi bohatý, vůbec bych se nebál ho zařadit do diety. Naprosto jedinečnou povahou živin není možné, aby toto jídlo „napáchalo“ nějaké škody na fitness formě, ba naopak fantasticky prospěje metabolismu a celkové regeneraci. Navíc jak je již zmíněno, měl jsem opravdu velkou rybu. Skvělý profit z tohoto jídla budete mít, i když bude Vaše porce poloviční.
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním, třeba
i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit právě tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!