Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Historie světové kulturistiky:
Období 1965 - 1969

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Ostatní

V prvním díle historie světové kulturistiky jsme se věnovali období od roku 1937 do roku 1964.
Králem té doby byl z pohledu našeho historického žebříčku John Grimek.

Druhé období seriálu článků, který Vás chce provést historií kulturistiky, začíná rokem 1965, což je rok, který mnozí považují za začátek nové éry kulturistiky. Joe Weider tehdy posunul svět kulturistiky myšlenkou uspořádání jedné soutěže, která bude svou kvalitou všechny přesahovat. Nemožnost obhajovat některé tituly a malé finanční ohodnocení způsobovaly, že závodníci brzy ztráceli motivaci k dalšímu soutěžení. Motivací Joea Weidera byl i samotný Larry Scott, který se přesně v tomto rozpoložení nacházel. V roce 1962 získal absolutní titul Mr. America IFBB a v roce 1964 i Mr. Universe IFBB a nevěděl co dál. Měl dvě možnosti - buď ukončit kariéru, nebo přejít do federace NABBA, což Joe Weider nechtěl dopustit.

1965

Ben Weider, Harold Poole, Larry Scott, Joe Weider
Mr. Olympia bylo jméno soutěže, která měla jako první jednoznačně odpovídat na otázku, kdo je nejlepší. Jen nominovat se na tuto soutěž nebylo jednoduché. První nominační klíč byl neúprosný - získání absolutního titulu Mr. Universe IFBB. Mr. Universe IFBB měla za sebou šest ročníků. Mohlo se tedy utkat šest borců. Eddie Silvestre, vítěz z roku 1959, už nezávodil, stejně tak Chuck Sipes (1960) a George Eiferman (1962). V souboji se tedy utkali vítěz z roku 1963 Harold Poole, Larry Scott (1964) a čerstvý vítěz z roku 1965 Earl Maynard. Harold Poole dokázal na Mr. Universe IFBB 1963 ve svých 20 letech porazit o 4 roky staršího Larryho Scotta. Earl Maynard byl čerstvým držitelem absolutních titulů Universe nejen z federace IFBB, ale i Universe Pro z federace NABBA. V souboji tří nejlepších kulturistů IFBB té doby vyhrál přesvědčivě Larry Scott před Haroldem Poolem. Harold bude asi určitě navždy nejmladším držitelem stříbra z Mr. Olympia. V 21 letech se to dnes asi již nikomu nemůže podařit. Jen pro představu, Harold Poole je mladší ročník než například Frank Zane nebo Chris Dickerson, kteří bojovali ještě v 80. letech na Olympii.

Dalším pomyslným soupeřem, se kterým se Larry Scott v tomto roce nesetkal, byl především Reg Park, kterému se v tomto roce povedlo jako prvnímu kulturistovi vyhrát podruhé nejvyšší soutěž federace NABBA Universe Pro. O obhájení absolutního titulu z nejvyšší soutěže profesionálů NABBA Universe Pro se do té doby pokoušel pouze Arnold Dyson, vítěz z roku 1953, který ale v roce 1955 a 1956 neuspěl.

Historický žebříček do r. 1965
1. John Grimek 30
2. Clarence Ross 28
3. Bill Pearl 26
4. Earl Maynard 24
5. Larry Scott 22
6. Steve Reeves 21
7. Reg Park 20
8. Harold Poole 19
Na tomto ročníku Universe Pro NABBA 1965 se poprvé zkoušelo vyvolávání závodníků k vzájemnému porovnávání v povinných pózách, což byla novinka, která doplňovala tehdy obvyklý free posedown nebo pouze individuální prezentace. Vycházejícími hvězdami roku 1965 byli Dave Draper, vítěz Mr. America IFBB, Bob Gajda, držitel titulu Mr. USA, nebo například Frank Zane.

Špička žebříčku stále patřila triu John Grimek, Clarence Ross a Bill Pearl, jako na konci minulého dílu. Před Steva Reevese se dostal na čtvrté místo Earl Maynard stíhaný Larrym Scottem. Se ztrátou jednoho bodu na Reevese byl na 7. místě dvojnásobný vítěz Universe Pro Reg Park, o bod před korunním princem IFBB Haroldem Poolem.



1966

Již v dalším ročníku Olympie se nominační klíč rozšířil i na vítěze Mr. World IFBB. Startovní pole tedy obohatil i čerstvý držitel tohoto titulu Sergio Oliva. Soutěž Mr. Olympia namotivovala i Chucka Sipese k návratu na soutěžní pódium. Souboj o prvenství zopakovali Larry Scott, který již před soutěží oznámil ukončení kariéry, a Harold Poole. Souboj byl velmi vyrovnaný. Ne každý souhlasil s vítězstvím Larryho Scotta. Fanoušci Poola říkali, že Larry dostal titul jen kvůli tomu, že ohlásil odchod ze scény a rozhodčí chtěli, aby šampión odcházel na vrcholu. Harold útočil svými trapézy a vypruhovaným hrudníkem. Takže není divu, že právě on je považovaný za kulturistu, který pevně usadil pózu most muscular do repertoáru každého kulturisty. Larry dominoval v rozvoji paží a ramen. Bronz patřil extrémně tvrdému Chucku Sipesovi a čtvrtý zůstal mladý Kubánec Sergio Oliva.

Historický žebříček do r. 1966
1. Larry Scott 30
2. John Grimek 30
3. Clarence Ross 28
4. Bill Pearl 26
5. Harold Poole 24
6. Earl Maynard 24
Larry Scott se ziskem druhého titulu Mr. Olympia posunul v žebříčku na 1. místo se stejným bodovým ziskem jako John Grimek. Škoda, že nebyla kariéra Larryho delší. Larry se sice v roce 1979 pokusil o comeback mezi profesionály IFBB, ale bez úspěchu. Korunní princ Harold Poole byl v žebříčku již na 5. místě.



Larry Scott


1967

Ben Weider a Sergio Oliva
Rok 1967 nabídl dva významné okamžiky. Prvním byla soutěž Universe Pro NABBA, kde mezi amatéry dominoval 20letý Rakušan Arnold Schwarzenegger. Hlavní postavou večera byl ale legendární Bill Pearl, který si došel pro svůj druhý titul nejlepšího profesionála federace NABBA. Bill se opět představil ve skvělé formě.

Ve federaci IFBB se chystal také velký souboj. Po odchodu Scotta mnozí favorizovali Davea Drapera, který měl díky působení ve filmu velkou popularitu. Bohužel právě kvůli těmto závazkům neměl Dave patřičné podmínky pro přípravu. Neustálé cestování bez možnosti kvalitní stravy a tréninku se podepsalo na jeho formě. Joe Weider mu dokonce nabízel, ať vystoupí jen v exhibičním vystoupení, ale Dave chtěl závod zkusit. Souboj se tedy odehrál mezi Chuckem Sipesem, Sergiem Olivou a Haroldem Poolem, který po dvou druhých místech za Scottem po vítězství z Mr. Olympia doslova toužil. Vždyť v předešlém roce měl titul z této důležité soutěže na dosah!

Soutěž tehdy měla jen jedno kolo, kdy se kulturisté představili v individuálním free posingu, pro který si tehdy poprvé mohli vybrat vlastní hudbu. Dá se tedy již mluvit o volné sestavě. Po Daveovi Draperovi se představil Chuck Sipes, který zaznamenal od minulého roku ohromné zlepšení a hned se pasoval do role kandidáta na titul. Pak se ovšem zjevil na pódiu Sergio Oliva, který si v sezóně 1967 došel nejdříve pro chybějící titul Mr. Universe IFBB. Na jeho velké objemy, široká ramena a úzký pas si již všichni zvykli, ale tentokrát Sergio přidal něco navíc, něco, co mu vždy předtím chybělo. Byla to definice, vyrýsovanost, tvrdost. Nyní se Sergiovy objemy zjevily v plné síle. Souboj ale pokračoval. Na pódiu byl Harold Poole - symetrický se svou osobitou hloubkou svalů a nepřekonatelným most muscularem.

Rozhodčí před sebou měli těžké rozhodnutí. Již se zdálo, že volba padne na Harolda Poola, ale nakonec se rozhodčí rozhodli postavit trio Sipes, Oliva, Poole vedle sebe. Toto porovnání proběhlo v zákulisí a rozhodlo o tom, že se překvapivým vítězem stal Kubánec Sergio Oliva, jehož objemy při vzájemném porovnání ještě více vynikly a zastínily oba jeho soupeře. Harold Poole byl překvapivě vyhlášen až na třetím místě za Chuckem Sipesem.

Historický žebříček do r. 1967
1. Bill Pearl 32
2. Larry Scott 30
3. John Grimek 30
4. Clarence Ross 28
5. Harold Poole 28
Zajímavé je to, jak se dříve konaly soutěže IFBB. Kulturistů na vysoké úrovni tehdy nebylo tolik, a to i proto, že federace NABBA byla zdatným konkurentem. A tak IFBB pořádala v jeden večer hned tři soutěže: Mr. America, Mr. World a Mr. Olympia. Možná i proto, aby byla show větší, ale i proto, že Olympie měla být třešničkou na dortu, soubojem jen pro pár nejlepších. Škoda jen, že se tehdy hvězdám IFBB nemohl postavit i senzační Bill Pearl, který byl federaci NABBA naprosto věrný a jen jednou za pár let se zjevil, všechny porazil a vždy zanesl trochu pochybností o tom, kdo je na planetě kulturistiky číslem jedna. V žebříčku se Pearl tuto sezónu dostal před Larryho Scotta a Johna Grimeka do vedení.



1968

Nevýhoda pořádání více soutěží v jeden den se ukázala v roce 1968, kdy se navíc ve stejný den pořádání tria soutěží IFBB (Mr. America, Mr. World a Mr. Olympia) konala v Evropě i Universe Pro NABBA. Stalo se to, že se do soutěže Mr. Olympia postavil jen obhájce titulu Sergio Oliva. Žádný jiný soupeř se ten večer nenašel. Harold Poole měl přípravu narušenou pracovními povinnostmi, takže byl o 8 kg lehčí, než byla jeho běžná forma. Dave Draper byl příliš vytížený prací u filmu.

Historický žebříček do r. 1968
1. Bill Pearl 32
2. Larry Scott 30
2. John Grimek 30
4. Harold Poole 29
5. Clarence Ross 28
6. Sergio Oliva 27
Chuck Sipes se při pohledu na formu Sergia Olivy spokojil se ziskem titulu Mr. World, konající se ve stejný den na stejném pódiu, a k vzájemnému porovnání s Olivou se nepostavil. Arnold Schwarzenegger dal přednost šanci poprvé si podmanit svět profesionálů NABBA, což se mu povedlo. Pověst Mr. Olympia naštěstí nebyla touto nulovou účastí protivníků Sergia Olivy příliš otřesena, protože forma, v jaké se Sergio představil, ukončila veškeré diskuze o tom, kdo je na planetě momentálně nejlepší. Sergio se tímto posunul na 6. místo našeho historického žebříčku.



1969

Arnold Schwarzenegger, Sergio Oliva
V roce 1969 se konečně uskutečnil souboj dvou nejlepších kulturistů té doby. Byl to souboj krále IFBB Sergia Olivy a krále NABBA Arnolda Schwarzeneggera. Zatím se nestřetli. Oliva vládl již 2 roky federaci IFBB a Arnold ovládl v roce 1966 Evropu, v roce 1967 amatéry NABBA a v roce 1968 profesionály NABBA. V roce 1969 obhájil titul Universe Pro NABBA po souboji s Dennisem Tinerinem a Sergem Nubretem a navrch přidal vítězství na Mr. Europe IFBB, Mr. International IFBB a Mr. Universe IFBB. Jak je vidět, střídání soutěží obou federací v jednom roce nebyl tehdy problém.

Historický žebříček do r. 1969
1. Sergio Oliva 35
2. Bill Pearl 32
3. Larry Scott 30
4. John Grimek 30
5. Harold Poole 29
6. Clarence Ross 28
7. Arnold Schwarzenegger 27
8. Earl Maynard 24
Arnold se svými 108 kg porazil celou špičku té doby, získal v tomto roce největší počet bodů za celou historii žebříčku a posunul se již na 7. místo, ale na Olympii na Olivu nestačil. Sergio získal svůj třetí titul a dostal se tím do vedení v žebříčku. Souboj byl tehdy sice velmi vyrovnaný, což dokazuje poměr hlasů rozhodčích 4:3 pro Sergia, ale s odstupem času je Sergiovo vítězství považované za zcela zasloužené.

Rok 1969 byl rokem, kdy se začal prosazovat i malý Ital a kamarád Arnolda Franco Columbu. V tomto roce zatím vítězil jen ve své kategorii na Mr. Universe NABBA i IFBB, Mr. World IFBB a Mr. Europe IFBB, když našel vždy přemožitele v souboji o absolutní titul. Porazili ho tehdy Boyer Coe, Arnold Schwarzenegger a Frank Zane.



Mr. Olympia 1969


V příštím díle bude vrcholit příběh dvou rivalů - Sergia Olivy a Arnolda Schwarzeneggera. Počkejte si za týden.


Rok Vítěz
Mr. Olympia
Vítěz
Mr. Universe IFBB
Vítěz
Mr. World IFBB
Vítěz
Universe Pro NABBA
První z malého žebříčku Dominantní soutěž malého žebříčku Vítěz
1965 Scott L. Maynard E. Kingsley P. Park R. Draper D. Mr. America IFBB Draper D.
1966 Scott L. Draper D. Oliva S. Wynter P. Yorton C. Mr. International IFBB Peters D.
1967 Oliva S. Oliva S. Wayne R. Pearl B. Haislop J. Mr. America IFBB Howort D.
1968 Oliva S. Zane F. Sipes C. Arnold S.* Zane F. Mr. International IFBB Zane F.
1969 Oliva S. Arnold S.* Zane F. Arnold S.* Arnold S.* Mr. International IFBB Arnold S.*
* Arnold Schwarzenegger


Zdroje:
www.musclememory.com
www.youtube.com



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 46 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie