Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Dneska vařím já: Losos
s medem a ořechy

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Med si našel své využití v teplé i studené kuchyni už za časů našich pra-pra-prababiček, které spoléhaly nejen na jeho výborné chuťové vlastnosti, ale především také na jeho léčivé účinky na lidský organismus. Medové perníčky snad známe všichni - bez medu to prostě nejde ani v kuchyni, ani při sportu.

Jenže tato potravina si našla cestičku nejen k perníčkům, ale také k masitým pokrmům, kde tvoří často nedílnou součást různých marinád. Využívá se také do zeleninových i ovocných salátů, k oslazování všemožných kaší i jako součást pečení. Řady receptů se neustále rozšiřují a nově vydávané publikace mají mezi kuchaři a kuchařkami svoji oblibu. I já si občas ráda zpestřím jídelníček právě nějakým tím kouskem masa s medovým nádechem, a protože, jak se stále a neustále uvádí, současnému českému člověku chybí omega-3 mastné kyseliny a protože bychom "občas" do svého jídelníčku měli zařadit právě nějakého toho v moři plovoucího krasavce, tak Vás nyní zvu na medového lososa. Je sice pravdou, že za teploty 200 °C a při delší době pečení, během nichž lososa připravujeme v troubě, se v medu zničí většina živých enzymů a mnoho dalších mikronutrientů, ovšem specifická chuť a aroma zůstanou zachovány.

Po značně rozbouřených reakcích ohledně rohlíků jakožto "bílých zabijáků" v minulém článku můžete nyní použít strouhanku z celozrnného pečiva, máslo a všechny ostatní ingredience můžete klidně nakoupit v bio kvalitě, ale hlavně - med si sežeňte od svého včelaře. :) Využití zajisté najde i později namazaný třeba na bagetce ke snídani.


Cena (3 porce): 230 Kč *
Doba přípravy: 35 minut

Ingredience (pro 3 porce):

  • 500 g lososa bez kůže
  • 75 g medu
  • 30 g másla
  • 25 g hořčice
  • 11 g olivového oleje
  • 12 g strouhanky
  • 70 g drcených ořechů (já kombinuji vlašské ořechy s mandlovými lupínky)
  • špetka soli
  • čerstvě mletý pepř
  • petržel
  • 1 citron (na pokapání)

Postup:

Připravíme si všechny potřebné ingredience a pekáček, v němž lososa budeme péct.

Pekáček vytřeme olivovým olejem, lososa nakrájíme na filety a vložíme do pekáčku.

Osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem.

Mezitím si v kastrůlku rozpustíme cca 30 g másla, poté je smícháme se 75 g medu (pokud je med zcukernatělý, s teplým máslem se rozpustí) a s plnotučnou hořčicí.

Připravenou směsí potřeme filety lososa.

Jemně posypeme strouhankou a drcenými ořechy.

Petrželku omyjeme a nasekáme nadrobno. Klademe také na lososa.

Předehřejeme si troubu na cca 200 °C.

Lososa vložíme v odkrytém pekáčku do trouby a pečeme přibližně 20 - 25 minut. Po upečení zakápneme citronem. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo s kousky pečiva.


Tabulka nutričních hodnot

ingredience množství energie bílkoviny sacharidy tuky
losos 500 g 4225 kJ 99,5 g 0,00 g 68,0 g
med 75 g 945 kJ 0,15 g 58,43 g 0,00 g
máslo 30 g 874 kJ 0,30 g 0,18 g 23,40 g
hořčice 25 g 130 kJ 0,00 g 2,00 g 2,25 g
olivový olej 11 g 427 kJ 0,00 g 0,00 g 11,00 g
vlašské ořechy 50 g 1411 kJ 9,20 g 7,30 g 30,15 g
mandle 20 g 517 kJ 3,50 g 3,80 g 10,48 g
celkový součet (3 porce) 8529 kJ 112,65 g 71,71 g 145,28 g
celkový součet (1 porce) 2843 kJ 37,55 g 23,90 g 48,42 g



Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!


* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.


O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

03.07.05:03downunderer - ..kdybych se takhle drbal s kazdym jidlem,tak nedelam nic ..+1
02.07.10:44Gerallt - paráda,dostal jsem nějaký ryby ze španělska tak to prubnu ..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 167 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie