Med si našel své využití v teplé i studené kuchyni už za časů našich pra-pra-prababiček, které spoléhaly nejen na jeho výborné chuťové vlastnosti, ale především také na jeho léčivé účinky na lidský organismus. Medové perníčky snad známe všichni - bez medu to prostě nejde ani v kuchyni, ani při sportu.
Jenže tato potravina si našla cestičku nejen k perníčkům, ale také k masitým pokrmům, kde tvoří často nedílnou součást různých marinád. Využívá se také do zeleninových i ovocných salátů, k oslazování všemožných kaší i jako součást pečení. Řady receptů se neustále rozšiřují a nově vydávané publikace mají mezi kuchaři a kuchařkami svoji oblibu. I já si občas ráda zpestřím jídelníček právě nějakým tím kouskem masa s medovým nádechem, a protože, jak se stále a neustále uvádí, současnému českému člověku chybí omega-3 mastné kyseliny a protože bychom "občas" do svého jídelníčku měli zařadit právě nějakého toho v moři plovoucího krasavce, tak Vás nyní zvu na medového lososa. Je sice pravdou, že za teploty 200 °C a při delší době pečení, během nichž lososa připravujeme v troubě, se v medu zničí většina živých enzymů a mnoho dalších mikronutrientů, ovšem specifická chuť a aroma zůstanou zachovány.
Po značně rozbouřených reakcích ohledně rohlíků jakožto "bílých zabijáků" v minulém článku můžete nyní použít strouhanku z celozrnného pečiva, máslo a všechny ostatní ingredience můžete klidně nakoupit v bio kvalitě, ale hlavně - med si sežeňte od svého včelaře. :) Využití zajisté najde i později namazaný třeba na bagetce ke snídani.
Cena (3 porce): 230 Kč *
Doba přípravy: 35 minut
Ingredience (pro 3 porce):
- 500 g lososa bez kůže
- 75 g medu
- 30 g másla
- 25 g hořčice
- 11 g olivového oleje
- 12 g strouhanky
- 70 g drcených ořechů (já kombinuji vlašské ořechy s mandlovými lupínky)
- špetka soli
- čerstvě mletý pepř
- petržel
- 1 citron (na pokapání)
Postup:
Připravíme si všechny potřebné ingredience a pekáček, v němž lososa budeme péct.
Pekáček vytřeme olivovým olejem, lososa nakrájíme na filety a vložíme do pekáčku.
Osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem.
Mezitím si v kastrůlku rozpustíme cca 30 g másla, poté je smícháme se 75 g medu (pokud je med zcukernatělý, s teplým máslem se rozpustí) a s plnotučnou hořčicí.
Připravenou směsí potřeme filety lososa.
Jemně posypeme strouhankou a drcenými ořechy.
Petrželku omyjeme a nasekáme nadrobno. Klademe také na lososa.
Předehřejeme si troubu na cca 200 °C.
Lososa vložíme v odkrytém pekáčku do trouby a pečeme přibližně 20 - 25 minut. Po upečení zakápneme citronem.
Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo s kousky pečiva.
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
losos |
500 g |
4225 kJ |
99,5 g |
0,00 g |
68,0 g |
med |
75 g |
945 kJ |
0,15 g |
58,43 g |
0,00 g |
máslo |
30 g |
874 kJ |
0,30 g |
0,18 g |
23,40 g |
hořčice |
25 g |
130 kJ |
0,00 g |
2,00 g |
2,25 g |
olivový olej |
11 g |
427 kJ |
0,00 g |
0,00 g |
11,00 g |
vlašské ořechy |
50 g |
1411 kJ |
9,20 g |
7,30 g |
30,15 g |
mandle |
20 g |
517 kJ |
3,50 g |
3,80 g |
10,48 g |
celkový součet (3 porce) | |
8529 kJ |
112,65 g |
71,71 g |
145,28 g |
celkový součet (1 porce) | |
2843 kJ |
37,55 g |
23,90 g |
48,42 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!