Reklama:

Peter Tatarka absolutním
mistrem Evropy: "Tohohle
úspěchu si cením nejvíc!"

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

[Text: Daniel Pavlis] Na mezinárodním mistrovství Slovenska ohlásil Peter Tatarka stříbrný návrat na soutěžní pódium, mistrovství Evropy už patřilo jen jemu: člen Aminostar Profi Teamu ovládl svou kategorii do 100 kg a pak se stal i absolutním vítězem šampionátu. „Od slovenského mistrovství jsem vylepšil všechno, hlavně detaily všech svalů, hloubku nohou a zad,“ říká čerstvý evropský šampión v kulturistice.


Kam s odstupem řadíte úspěch v podobě vítězství na mistrovství Evropy?

Absolutní vítězství na letošním evropském šampionátu si cením ze všech dosavadních úspěchů nejvíc, a to z několika důvodů. Začátek přípravy ztěžovaly velké změny v osobním životě, přesunul jsem se do vyšší váhové kategorie (do 100 kg), která byla na mistrovství Evropy vůbec nejpočetnější, dokázal jsem porazit mého dlouholetého soupeře Štefana Havlíka, který má hodně vysokou úroveň, a vybojoval jsem absolutní vítězství. To všechno jsou důvody, proč tenhle triumf považuji za největší ve své kariéře.

Jaká byla vaše očekávání před odjezdem na soutěž?

Protože jsem plánoval soutěžit v kategorii do 100 kg, nepociťoval jsem psychický tlak, že bych měl zopakovat vítězství z ME v Novom Sadě z roku 2009. Takže očekávání bylo umístit se tak v první pětce. Nejsem typ závodníka, který je „nezdravě“ sebevědomý, a nedám ani na pochvalné řeči od lidí, kteří tomu až tak nerozumí. Spoléhám na svoje vnitřní pocity a důvěřuji jen odborníkům v oboru, a to mému trenérovi Peťovi Kokoškovi a slovenským reprezentačním trenérům, od kterých jsem si vzal rady v závěru přípravy.

Co všechno se podle vás podařilo za ty tři týdny zlepšit? Ve Španělsku jste porazil i Štefana Havlíka, se kterým jste prohrál na Slovensku…

Na MMSR to bylo se Štefanem těsné. Vylepšil jsem všechno, hlavně detaily všech svalů, hloubku nohou a zad. Zároveň jsem zachoval hmotu.

Po mistrovství Slovenska, kde jste skončil stříbrný, jste říkal, že se dá forma ještě vystupňovat, což se na 100 % povedlo. Jaké bylo mezidobí?

Po slovenském šampionátu jsem konzultoval trénink i jídelníček, současný prezident SAKFST a bývalý státní trenér Milan Čížek mi poradil, abych trénink zad zařadil častěji do svého tréninkového cyklu kvůli zvýraznění hloubky a detailů. Osobní trenér Peter Kokoška zase „přikázal“ zvýšit sacharidy a udržet váhu do ME. Takže záda jsem zařadil každý čtvrtý den a svůj čtyřdenní cyklus jsem cvičil už většinou dvoufázově.

Jak probíhala superkompenzace?

Superkompenzace byla taky trochu odlišná, než jsem míval v minulosti. Soutěžil jsem až v neděli večer, čemuž jsem musel přizpůsobit poslední týden jak ve stravě, tak v tréninku. Poslední trénink nohou jsem měl v úterý, ve středu ráno jsem jel záda ještě v Dolním Kubíně u trenéra Petera Kokošky, potom jsem odcestoval do Bratislavy, kde jsme měli sraz před odjezdem na závody. V Bratislavě mi poskytl fitko i pohoštění Štefan Havlík ve svém domě, za což mu moc děkuji.

Jak probíhal přesun do Španělska a předsoutěžní příprava?

Ve čtvrtek ráno jsme odjeli z Bratislavy do Vídně a pak do Barcelony a autobusem dále do Santa Susanny. V den příjezdu byla prezentace a vážení, večer jsem měl ještě trénink na hotelovém pokoji s vlastní váhou a expanderem (ramena a ruce). Co se týká jídla, tak s tím byl trochu problém… Protože jsem měl v plánu „cukrovat“ až v pátek v podvečer, musel jsem si zabezpečit dostatek masa od středy, kdy jsem vyrazil na cesty, až do čtvrtečního večera, respektive i na celý pátek. Takže dvě kila hovězích steaků, tvrdé tvarohy a cherry rajčátka mě doprovázely na cestách. K tomu trochu rýžových Racio chlebíčků. Váha mi díky masu držela a ve čtvrtek jsem navážil 95,7 kg tvrdých svalů.

Jaká byla strava v místě těsně před soutěží?

Po dnech s nízkým podílem sacharidů ve stravě jsem se těšil na „cukrování“. V pátek večer proběhla kontrola formy a „nařízení“, kolik sacharidů mám přijmout ten večer a následující den (sobotu). K mému zklamání jsem měl v sobotu přijmout jen 200 g sacharidů, což se mi zdálo fakt dost málo na to, že to měl být den, kdy se mají svaly nasytit glykogenem. Dal jsem na zkušenosti šéftrenéra a toto množství sacharidů jsem rozdělil na celý den v podobě vařené rýže. Jelikož těch sacharidů nebylo moc, jedl jsem v ten den skoro kilo kuřecího masa a zeleninu. V sobotu večer jsem už ale začal přijímat i piškoty, a tak jsem trochu sacharidy navýšil. V neděli, v den soutěže, jsem snědl podobné množství sacharidů jako v sobotu: rýže, piškoty a sušené banány. Na snídani jsem si dal ještě i maso, jednoduché cukry jsem nepoužíval. Pití jsem omezil už v pátek, v sobotu jsem vypil do cca 7 dcl, v neděli ráno už jenom malou kávu.

Jak vám pomohla sportovní výživa?

Doplňky výživy od Aminostaru mi fakt moc pomohly. Pro tuhle přípravu jsem měl všechno, co jsem potřeboval, a že toho nebylo málo: zařadil jsem aminokyseliny, proteiny, glutamin, spalovače i anabolizéry…

Jak probíhala samotná soutěž? Věřil jste si v jejím průběhu?

Semifinále i finále probíhalo v jeden den, což byla pro soutěžící příjemná změna. Každý závodník si v zákulisí najde svůj koutek, kde čeká, natírá se, pumpuje a připravuje na soutěž. Je jasné, že oku neuniknou ani někteří soupeři, člověk si udělá nějaký úsudek… V mém okolí se připravoval Štefan Havlík, blízko byl i Slovinec Miha Zupan a já si všiml, jak o nás s jeho trenérem diskutují. Taky Milan Šádek byl hned vedle. Co se týká sebedůvěry, byl jsem trochu nervózní, protože jsem hodně sebekritický a své soupeře nepodceňuji. Všiml jsem si ale, že soupeři jsou možná objemově lepší, ale že nemají tu ostrost nebo vyváženost všech partií (Miha Zupan). Byl jsem nervózní víc z barvy, než s vlastní připravenosti, protože jsem neměl s novou barvou dobré zkušenosti. Reprezentační trenér Lubomír Hečko má ale zázračné ruce a s novou barvou i zkušenosti, a tak pokožku upravil perfektně. V průběhu soutěže už moc soupeře nevnímám. V povinných pózách je to v podstatě jedno, jediné, kde se dá předvést, je free pózování po porovnávačkách, kde každý ukazuje, v čem je nejlepší, a může tak zastínit slabší místa ostatních.

Strach z barev jste avizoval už po své první soutěži - slovenském šampionátu. Nakonec bylo na Evropě vše v pořádku?

Na Slovensku jsem s pouštěním barvy ještě neměl problém, protože tam se mohla používat barva krémová, která se potom nerozpouští. Na mistrovství Evropy ale byla už ta barva nová, která se musí umět nanášet. To se ale díky panu Hečkovi povedlo. Sice jsem po semifinále začal „téct“, ale naštěstí nebylo moc porovnávaček, tak jsem to nějak ustál bez velké újmy na kvalitě úpravy pokožky. Hned po semifinále jsem ale musel podstoupit vysušení a nanovo upravit pokožku, což vydrželo celé finále. Je to ale dost nepříjemné…

Na mezinárodní scéně jste poprvé startoval v soutěži do 100 kg, kam jste se rozhodl pro letošní sezónu přejít. Jste tedy asi spokojený s touto změnou. Byla to pro vás velká výzva?

Ano, bylo to poprvé na mezinárodní scéně, čímž jsem splnil plán, a jsem moc rád, že se mi tuto hmotnost podařilo navýšit a udržet. Vděčím za to sportovní výživě Aminostar a kvalitní stravě. Byla to velká výzva a zároveň respekt se postavit s těžšími borci. Vnímal jsem to pozitivně i v tom, že moje svaly budou plnější a nebudu působit až tak subtilním dojmem jako v devadesátce. Nakonec se mi podařilo být větší a zároveň kvalitnější než kdykoliv předtím.

Jak se vám vůbec líbilo ve Španělsku, jak hodnotíte organizaci šampionátu?

Co se týká průběhu soutěže, tak organizace byla perfektní, soutěž probíhala svižně. S čím byl někdy problém, to bylo čekání na dopravu z hotelu na místo konání soutěže. Co se týká celkového pobytu, stravy a okolí, tak to bylo super, jen počasí překvapilo, i když svítilo slunce, bylo docela chladno a větrno.

Dosáhl jste obrovského úspěchu. Chcete někomu poděkovat za podporu?

Děkuji všem, kteří mi pomohli dosáhnout tohoto úžasného úspěchu: společnosti Aminostar za kvalitní sportovní výživu, Fitness centru Hammer Strength Fitness v Praze za skvělé podmínky na trénování sebe i mých klientů, kamarádovi-sparingovi-sponzorovi Michalovi, který mi poskytl maso na celou přípravu a taky mi finančně přilepšil. Děkuji starostovi mojí obce Istebné, kde jsem vyrostl a kterou jsem taky tímto reprezentoval, za poskytnutí finanční odměny a v neposlední řadě SAKFST (slovenskému svazu kulturistiky, fitness a silového trojboje) za hrazení všech nákladů spojených s dopravou a soutěží ve Španělsku. Dík patří samozřejmě také mému trenérovi Peterovi Kokoškovi za rady a podporu a zvlášť i současnému reprezentačnímu trenérovi Lubomírovi Hečkovi za jeho obětavost na šampionátu, kterému vděčím za skvělou úpravu pokožky a který má velkou zásluhu na mém úspěchu.

Mistrovství Evropy mělo být vaším vrcholem. Bude možné vás letos zahlédnout ještě na jiné soutěži, nebo se teď budete připravovat až na příští jaro?

Výzvou jsou teď pro mě soutěže mistrovství světa nebo Arnold Classic. Nejbližší mistrovství světa je na podzim, což je za relativně krátký čas a nestihl bych se připravit tak, abych byl odhodlaný jít na „svět“ do 100 kg. Na MS je ještě větší konkurence než na ME a potřebuji nabrat další svalovou hmotu, abych mohl počítat alespoň s finálovou účastí. Takže tento podzim určitě ne. Na jaře 2013 jsou kromě mistrovství Evropy i další soutěže, jednou z nich je už zmiňovaný Arnold Classic. To je ale ještě otevřené…

Co vůbec máte teď aktuálně v plánu? Bude následovat odpočinek, nebo přijde další tvrdá práce?

Teď, těsně po soutěži, ještě odpočívám. V podstatě od podzimu 2010 (po mistrovství světa) jsem nevynechal skoro žádný trénink až do těchto posledních závodů. Takže teď si dám tak dva týdny volno. Začnu pak lehkým tréninkem celého těla a postupně budu přidávat. Už teď mě to ale tahá jít si zacvičit… Co se týká pracovního vytížení v práci osobního trenéra, tak věřím, že tento úspěch mi zase zvýšil kredit a že se to projeví i v počtu mých klientů a jejich spokojenosti.


Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Nadpis:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

22.05.15:04Peter77 - Za čem bukvy, vsjo jasno ;)
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínNorbert Zajac je připraven bojovat na...
Endo (09:52) • Neporovnával by som pretekárov z rôznych kategórii. Noro vyzerá, že svoju kategóriu by...
magazínNorbert Zajac je připraven bojovat na...
blade_123 (04:46) • Ano som si toho vedomy uvifime co z toho vyjde dneska kazdopadne vdaka! Norbert Zajac
magazínNorbert Zajac je připraven bojovat na...
amoresPE (17:08) • Vysekanost super, urcite spravi dobry vysledok. Ale treba tam do buducna este nalepit v...
magazínVideo: kulturistika mužů a physique ž...
DiamonD123 (15:25) • Fuuuuj, svalnaté ženské, které vypadají jako chlapi. Na videu to vypadá hůř, než na fot...
magazínFantastický Sasan Heirati: pózování p...
maxpoint97 (13:08) • Kalifornii Sasan vyhraje. Myslim, že padlo dost hejtu na to, jak dopadl na NY, takže si...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údaje
Copyright © 2010-2017 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2017 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV NOVÉ  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra