Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Boris Orava - rozhovor a aktuální forma před Mistrovstvím Evropy mužů, juniorů a masters 2012

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


Češi před ME mužů, juniorů a masters:
Vít SahulaLudmila ŠircováMilan Šádek • Petr Havlík • Aleš ZelinkaBohumil Štěpánek
Boris OravaMaryla KubienaMilena Koudelková • Pavel Bartoníček • Ladislav ThunMilan Bodlák
nominaceodlet české výpravy

Info z ME mužů, juniorů a masters:
prezentaceden I. - tři medaile!den II.den III.
fotogaleriekompletní výsledky s body videa II.

Z ME očima naší reprezentace, rozhovory:
očima Borise Oravyočima Milana Šádka
M. BodlákL. ŠircováV. SahulaM. ŠádekB. Orava


Jedním z dvanácti účastníků, kteří odjedou reprezentovat Českou republiku na mistrovství Evropy do španělské Santa Susanny, bude i závodník v klasické kulturistice Boris Orava.


Vaše tréninkové videology mohou čtenáři sledovat na stránkách Ronnie.cz. Pomáhá vám to, že jste pod „dozorem“, s motivací, případně se sebedisciplínou?

Ano, určitě se rád prezentuji, ale s motivací nemám problém. Když se pro něco rozhodnu, jdu za tím naplno, i kdybych to měl dělat jen pro sebe. Samozřejmě zpětná odezva je potřeba, aby člověk vydržel dlouhodobě a věděl, že to má smysl.

Na soutěž se opět připravujete po šestileté pauze. Je to nyní snazší, nebo naopak obtížnější než dřív?

Mám za sebou několik příprav. V juniorech jsem se 3 roky držel ve světové špičce, v té době jsem žil jen kulturistikou. Nyní mi ale přijde příprava jednodušší, protože mám velkou motivaci. Chci se prosadit v klasické kulturistice a mít aktuální sportovní úspěchy jako osobní trenér. Navíc práce osobního trenéra se dá s intenzivním tréninkem a životosprávou dobře skloubit. Také jsem se toho v juniorských letech spoustu naučil, vychytal výživu i trénink... Ale teď už kulturistika není tím hlavním v mém životě. Tím nejpodstatnějším je má rodina.

Tomu rozumím, přesto zpět ke kulturistice. Sestavoval jste si celý svůj tréninkový i výživový plán sám, nebo jste ho s někým konzultoval?

Trénink i výživu si sestavuji sám. Samozřejmě, když se potkám s uznávaným odborníkem, bavíme se o tréninku a navzájem si předáváme nové tipy. Od každého si něco vezmu, zajímá mě prakticky, jak trénují jiní sportovci, přestože teorii sportovního tréninku jsme důkladně probrali na FTVS UK. Ale pořád se objevují nové věci. Například velmi mě inspiruje světový odborník Charles Poliquin.

Máte ve své přípravě něco, co se vymyká klasickým přístupům a zažitým formám kulturistické přípravy?

Za tu dobu, kterou cvičím, jsem vyzkoušel všechny možné druhy tréninku, a to i díky tomu, že se věnuji i jiným sportům jako například freestyle kayaku nebo freeski, příležitostně se věnuji i dalším adrenalinovým aktivitám. Jako trenér vždy musím mít vyzkoušené, co s klienty dělám, protože tam se kulturistický trénink vyskytuje menšinově.

Co se týče mé předsoutěžní přípravy - trénoval jsem velmi intenzivně a téměř vše jsem cvičil v antagonistických supersériích. V této míře to málokdo používá, ale mně se tento typ tréninku nejlépe osvědčil, navíc nemá žádné negativní vedlejší účinky a přináší maximální výsledky. Jde o trénink opravdu náročný, ale člověk si zvykne a pak už mu běžný trénink připadá nudný. Samozřejmě je to i o změně, každé období vyžaduje jiné zaměření a jiný trénink. Ale vždy trénuji tvrdě a kladu důraz na základní cviky. Také nedělám vůbec žádný kardio trénink, netrénuji dvoufázově a cvičím sám. Když potřebuji pomoc, požádám někoho, kdo je zrovna poblíž. Někdy používám netradiční postupy nebo cviky, které nejsou pro kulturisty úplně běžné. Některé cviky si přizpůsobuji a občas používám neobvyklé řazení cviků podle toho, na co chci dát důraz. Co se týče jídelníčku, tak kuřecí maso prakticky nejím a ani bílou rýži.

A zúročil se váš přístup? Probíhala příprava podle vašich představ?

S průběhem přípravy jsem byl maximálně spokojen, začal jsem od února. Protože jsem nemusel moc shazovat, soustředil jsem se na kvalitu. Dieta byla velmi lehká, intenzita tréninku i síla během přípravy stoupaly. Díky tomu se mi dařilo držet váhu a zkvalitňovat hmotu, až mě překvapilo, že je to možné jen díky tréninku a stravě. Hlavní roli hraje druh tréninku, který jsem v této přípravě aplikoval. Má maximální hormonální odezvu, umožňuje mi daleko rychleji regenerovat a nemusím dělat kardio ani strečink.

S jakou váhou jste závodil v juniorech a s jakou se plánujete ukázat na pódiu na ME?

Na MS 2005, kde jsem byl 3. nad 75 kg, jsem měl asi 90 kg. Rok potom jsem měl asi 94 kg, ale hnal jsem to hodně za objemem na úkor kvality. Nyní, v klasické kulturistice mohu mít maximálně 92 - 93 kg a tak nějak mi to tak akorát vyjde.

Radí vám někdo s nácvikem pózování?

Radil nám tým trenérů na nominačním srazu nedávno. Ale jinak vše dělám sám. S pózingem jsem nikdy neměl problém, ale některé pózy musím ještě doladit.

Jak zvládáte dietu?

Vzhledem k tomu, že moje moje dieta skoro není dieta, tak v pohodě. Nešel jsem pod 250 g sacharidů na den a už i to mi připadalo málo. Ale mám rychlý metabolismus, a jak jsem aktivní, tělo spaluje. Spíše ten poslední týden bude náročný. V závěru přípravy se snažím jíst co nejkvalitněji, takže ta příprava jídla je také náročná. Pořád kupovat čerstvé maso a připravovat si ho s sebou, když je nabitý den. Ale doma je to pohoda, hodím na pánev naložený steak, k tomu vysypu zeleninu a mám výborné jídlo za 10 minut. Tuky nijak neřeším, jídlo připravuji na přiměřeném množství olivového oleje.

Před ME se ještě zúčastníte mistrovství republiky. Berete to jako generálku?

V mužích jsem ještě nestartoval, takže to bude moje první soutěž v mužích a také první v kategorii klasické kulturistiky.

Cílem vašeho snažení byla asi hlavně účast na ME, kam pojedete. Pokud se zadaří, nebude vaší další metou svět?

Tento rok je svět na podzim v Bulharsku, což by mohly být skvělé a nabité závody. Uvidíme, jaký výsledek bude na ME. Uvítal bych spolupráci s nějakým sponzorem. Příprava mě nestojí tolik peněz jako ostatní, ale přece jenom kilo hovězího za den a hnědá rýže basmati je trochu nadstandard a nemůžu to takhle dělat celý rok. Také se chci zase pořádně věnovat svojí nové kapele, kterou zrovna dávám dohromady, a freestyle kayaku. Takže bych asi nechtěl zabít celý rok závoděním. Ale kdyby byla motivace úspěchem a slušná podpora sponzora, šel bych do toho rovnou. Ale mým dlouhodobým cílem je Arnold Classic Amateur, což je prestižní soutěž, která mě láká asi ještě víc než MS.

Překvapuje mě, že stíháte vedle kulturistiky i další koníčky, třeba kapelu. Jde o koníček, nebo i přivýdělek?

Přivýdělek ne. V amatérském hudebním průmyslu je to tak, že 99 % kapel si musí všechno dotovat, chodit do práce a ve volném čase trénovat a objíždět kluby. Ale je to super pocit stát na pódiu a drtit baskytaru.

Prostě pódia máte rád. :) Další čas teď také budete muset věnovat rodině, protože jste se nedávno stal otcem. Jak vlastně může člověk v soutěžní přípravě a v dietě takovou událost oslavit?

Moc jsem to oslavit nemohl, měl jsem dobře rozjetou přípravu, tak jsem to nechtěl narušit. Jen jsme zašli na pár piv s kamarádem zpěvákem, kterému se narodila dcera den po mém synovi Dorianovi. Budu slavit po soutěžích. Byl jsem u porodu a to byl pro mě obrovský zážitek, svým způsobem i oslava.

Co podle vás s sebou nese větší nervové vypětí - vyčkávání narození dítěte, nebo vyhlašování výsledků kulturistické soutěže?

Pro mě je v životě nejdůležitější rodina, vše ostatní je sranda. Ještě práce je důležitá, abych mohl živit rodinu. Vyčkávání narození syna bylo náročné, jde přece o nový život. V podstatě musí být člověk připraven už tak měsíc před termínem, protože to může přijít kdykoliv. My ještě čekali několik dnů po termínu, takže mi to připadalo nekonečné. Všechno dopadlo dobře a první dny po narození syna byly úžasné, člověku najednou dojde, že dítě je to nejúžasnější a nejdůležitější. Vyčkávání na výsledek soutěže je relativně krátké, ale dávám si na přípravě velmi záležet a chci uspět, tak to budu asi taky prožívat.

Děkuji za rozhovor a díky i všem, co mě podporují!


Boris Orava - aktuální forma před mistrovstvím Evropy 2012




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

26.04.10:06PavelV - Jenom dodám, že to je ale každopádně škoda pro celé místro..
26.04.10:01Ronnie - Monitoring podmínkou samozřejmě je (pro kategorie, kterých..
26.04.10:00PavelV - Ty jseš vždycky nějakej rychlej.*1*
26.04.09:59PavelV - Já myslím, že nejsou. Na Evropu může v první řadě ten, kdo..
26.04.09:59Ronnie - Mistrovství ČR není nominačním závodem na mistrovství Evro..+2
26.04.09:12NB4U - ale s nominací Milana na Evropu naprosto souhlasím, o tom ..
26.04.09:09NB4U - no, na MČR může závodník zažádat o vyjímku, pokud se nomi..
26.04.09:03humrak - Protože se na to ptají závodníci, kteří od nás startují.
26.04.08:53guruhonza - Kucí a ptáte se proto, protože vás to zajímá, nebo proto, ..+2
26.04.08:52humrak - Prosím o nějakou rozumnou odpověď. Děkuji
26.04.08:25NB4U - jakto že je Milan Šádek na startovní listině na evropu kdy..-2
26.04.08:16humrak - Jak to, že je Boris Orava na startovní listině MČR, když n..-1
24.04.17:08VStorm - Bomba postava. Good luck.
24.04.16:06fibi87 - podle mě ideální postava, ani obrovskej ani malej, symetri..+1
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie