Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

Jaké bylo MS žen 2004

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže
Tento článek je velmi starý, informace v něm tedy už nemusí být zdaleka aktuální.

Následující článek je překladem reportáže z Mistrovství světa v kulturistice žen a fitness 2004 z amerického online magazínu geneX.


Největší sportovní událost tohoto roku, Olympijské hry, se konaly v Řecku. A bylo to právě Řecko, které mělo hostit i Mistrovství světa žen v kulturistice, fitness a body fitness. Bohužel se vyskytly organizační problémy a tím, kdo natáhl pomocnou ruku, bylo Španělsko. Santa Susanna, městečko na pobřeží Středozemního moře, přivítalo delegáty, sportovce a novináře z celého světa. Soutěžit o medaile přijelo téměř 200 soutěžících.

Nejvíce zastoupené byly země východní Evropy a to se projevilo i na celkovém hodnocení národů. Titul pro nejúspěšnější národní tým si odnesly Slovenky, následované národními týmy Ruska a České republiky.

Většina individuálních titulů putovala, až na několik výjimek, právě do Ruska či na Slovensko. O zmíněné výjimky se postaraly např. výborná američanka Colette Nelson, která vyhrála těžkou váhu kulturistiky a také mexičanka Vanessa Xyomara, která získala ocenění za nejlepší volnou sestavu v kategorii fitness žen do 160cm.

Kulturistika

Kulturistika žen byla rozdělena do třech kategorií s tím, že nejzajímavější a také nejtěsnější pro rozhodování byla kategorie střední, tzn. do 57kg. Jana Purdjaková (Slovensko) zde vyhrála o pouhé dva body nad ruskou Liudmilou Tuboltsevou, která byla o pouhý jeden bod před třetí italkou Giudittou Magazzino. Ruská závodnice, která do střední váhové kategorie sestoupila z kategorie nejtěžší, patřila k jednomu z největších překvapení soutěže. Mnoho lidí věřilo, že to byla právě ona, kdo měl kategorii do 57kg vyhrát. Nakonec si ale odnesla alespoň cenu za největší výkonnostní vzestup a pokud udrží svoje kvality i pro další léta, mohla by jednoho dne stanout i na stupních vítězů profesionálních soutěží.

Mnohem lehčí rozhodování bylo v kategorii do 52kg, kde vyhrála přesvědčivě souměrná ruska Světlana Lomachevskaya-Fedaková, která za sebou nechala svést souboj o druhé a třetí místo naši Jitku Šťastnou a polku Joannu Krupa (mimochodem, obě získaly nakonec 29 bodů, druhé místo však patří Jitce).

Těžká váha, kategorie nad 57kg, byla jedinou, kde se do finále neprobojovala jasná favoritka, portugalka Eulalia Santos, které se umístila těsně za branami finále. Ocenění nejvyšší si nakonec odnesla američanka Colette Nelson, která tak pokračovala ve šňůře svých letošních úspěchů (mimo jiné např. vítězství na Team Universe 2004). Colette odsunula na druhé místo slovensku Aurélii Grožajovou, kterou následovala třetí němka Steffi Klopp (s dokonalým břišním svalstvem a okouzlující souměrností).

Fitness

I kategorie fitness měla tři kategorie a i zde byla úroveň závodnic vynikající. Mnoho evropských reprezentantek navazuje na svoji gymnastickou minulost, takže se v jejich volných sestavách jen těžko hledají nedokonalosti.

Vítězkou kategorie do 160cm se stala ruska Natasha Guryevskikh a do ruska putovalo i místo třetí - Oksana Grishina. Druhé místo bylo pro krásnou slovenku Natálii Lenártovou.

Nejlepší postavou v kategorii fitness do 167cm disponovala italka Antonelle Ferretti (po prvním kole pouhé dva body za vítězkou), nakonec pro ni však zůstalo až čtvrté místo. Vítězství si odnáší slovenka Silvia Malachovská, jejíž postava ale k těm nejdotaženějším nepatřila. Druhé místo pro Margarete Byelinskou z Ukrajiny (která by bez protestů kohokoliv mohla kategorii vyhrát) a velmi pohledná Jana Žouželková z České republiky (se svojí šestiletou gymnastickou praxí) zůstává třetí.

Kategorie nejvyšší, nad 167cm, byla nejméně obsazená, startovalo zde pouhých 8 závodnic, ovšem co se týče kvality jednotlivých závodnic, pak můžeme mluvit o jedné z nejlepších kategorií. Španělka Alicia Barco měla velmi pevnou a svalnatou postavu, ovšem na lepší než čtvrté místo nestačila. Při vyhlašování výsledků musela zatnout zuby, aby vydržela až do konce. I přesto ale, že nezískala medaili, patřila k jednoznačným miláčkům publika. Vítězkou kategorie se stala Gabriela Mlsnová ze Slovenska a toto rozhodnutí bylo následně předmětem mnohých diskusí, neboť podle mnoha pozorovatelů měla kategorii vyhrát spíše češka Gabriela Kubešová. Závěrečný ortel rozhodčích se tak zapsal k jednomu z nejrozporuplnějších celého šampionátu.

Bodyfitness

Přirozená krása některých účastnic z kategorie bodyfitness je tak oslnivá, že by si zasloužila mnohem více pozornosti ze strany běžných denních periodik, díky čemuž by se dostaly do podvědomí běžných lidí všechny ženské kategorie.

Ve všech třech kategoriích bodyfitness startoval opravdu úctyhodný počet závodnic a rozhodčí neměli lehkou práci, vybrat vždy těch 15 nejlepších do užších výběrů.

V kategorii do 158cm si vítězství s pouhým dvoubodovým odstupem odnesla ruska Irina Knotkova, která tak porazila velkou rivalku z Posla Elzbietu Borechka-Brzozkovou. Třetí místo putuje na Ukrajinu a to zásluhou Kateryny Zadorozhne.

Ani kategorie do 164cm neměla jednoznačnou vítězku, přesto byl však konečný odstup první Kataríny Verbovské ze Slovenska od druhé Diany Goyitia (Německo) celých 7 bodů. Dalších devět bodů potom oddělovalo třetí Zivile Raudoniene z Litvy.

Nejvíce obsazenou kategorií bodyfitness byla kategorie nejvyšší, nad 164cm, kde startovalo 27 závodnic. První místo vybojoval naprostý nováček mezinárodních soutěží, slovenka Lenka Chalupková. Místním publikem mohutně podporovaná španělka Celeste Gonzalez druhá, třetí Míša Špičková z České republiky.

Klepy a poznámky z Katalánska...

Oči by mohly být tématem letošního mistrovství. Mnoho závodnic mělo tak okouzlující a pronikavé oči, že by nezůstaly pozadu na jediném přehlídkovém molu. I kvůli jejich báječným postavám se za Barborou Benešovou, Piou Johnsen nebo Heidrún Sugurdardóttir každý rád otočil. Samozřejmě, že tu byly i mnohé další. Rádi bychom viděli, aby tyto ženy přinesly našemu sportu více zájmu běžné veřejnosti.

Nejpřátelštější tým: Nový Zéland – I když jsme neměli příležitost mluvit se všemi, "Kiwi" byli rozhodně nejpříjemnějším týmem, všude známí svou dobromyslností. Je to velký tým a jsou nažhavení na mistrovství v příštím roce.

Nejnadšenější: Japonsko – Japonský tým se skládal sice jen ze tří závodnic, ale ty za to byly hrozně milé a odhodlané. Jejich nadšení a spousta energie obohacovala atmosféru celé soutěže.

Nejhezčí oči: (těsně) Pia Johnsen (Norsko) a Barbora Benešová z České Republiky.

Největší kulturistka: Brazilka Ana Pires – velké a mohutné svaly z ní udělaly jednu z nejpopulárnějších závodnic jak pro fotografy, tak pro fanoušky.

Nejlepší budoucí profesionálka: Ruska Liudmila Tuboltseva – její postava s jejím plným svalstvem je zkrátka okouzlující. Brzy by se mohla stát velkou soupeřkou pro ostatní závodnice na profesionálním pódiu.

Zdroj:
geneX online magazine



Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

01.10.10:20Andrew - dokonce ma i neco do sebe...vypada fajn:-5
01.10.07:49Ronnie - A já se přidávám, na té první fotce zde vypadá naprosto su..
01.10.07:27Vlasta - Dovolim si nesouhlasit. Tuboltsevova ma velmi dobre staven..
01.10.00:13Teti - jo hodit peněženku na zem a utýct :oD
30.09.23:31Black Dragon - její postava s jejím plným svalstvem je zkrátka okouzlujíc..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie