Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Michal Trykar - rozhovor a aktuální forma před Loaded Cup 2012

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Ve dnech 6. - 8. dubna 2012 proběhne v dánském Ringstedu soutěž Loaded Cup. Tato akce mající již dlouholetou tradici musela být v roce 2010 zrušena, nyní se však opět vrací, navíc v mnohem větším rozsahu. V Ringstedu uvidíte nejen mnoho kvalitních závodníků, kteří se utkají v kategoriích kulturistiky mužů do 70 kg, do 80 kg, do 90 kg, do 100 kg nad 100 kg, kulturistiky žen open, klasické kulturistiky mužů, bodyfitness žen, fitness mužů a fitness žen a klasické kulturistiky žen, ale také zde budete moct spatřit na vlastní oči velké osobnosti tohoto sportu, ať už je to Phil Heath, Larissa Reis nebo legendární Dennis James.

Nyní Vám přinášíme rozhovor a fotografie aktuální formy s naším reprezentantem, který bude Českou republiku zastupovat na této soutěži. Jak on sám říká: "Byl by hřích v této zemi pracovat, žít a nezúčastnit se třetí nejvyšší soutěže v Evropě." Michalovi Trykarovi přejeme, ať se mu podaří splnit všechny jeho soutěžní cíle.

Michale, vím o vás, že minulý rok jste slavil úspěch na Mistrovství České republiky 2011, neláká vás postavit se i letos na republiková pódia?

Ano, byl to můj nejlepší výsledek, kterého si také nejvíc cením, zvlášť když jsem měl soutěžní váhu jen 82,7 kg, a proto byl v kategorii do 90 kg určitě nejlehčí. Letos to vypadá, že budu mít hmotnost o něco vyšší, a myslím, že je mou povinností usilovat o účast na MČR. Říkám usilovat, neboť je zde ještě kvalifikační soutěž mistrovství Čech a v tomto sportu člověk nikdy neví, kdo se vyloupne na pódiu jako soupeř. A proto domnívat se, že když jsem minulý rok postoupil na mistrovství České republiky jako vicemistr Čech, tak že to bude opět banalita, to může být mylná domněnka. Vím, jak se dá zkazit forma - špatné načasování, odvodnění, nacukrování atd. Takže určitě se na mistrovství Čech chystám.

Co vás přivedlo na myšlenku startovat letos na soutěži Loaded Cup? Jestli si dobře pamatuji, i dříve jste startoval na zahraničních pódiích. V čem jsou pro vás zahraniční soutěže jiné?

V každém případě bych chtěl prvně říct, že jsem vyučený řezník. Tímto řemeslem se ale v Čechách jako řadový dělník nedá vydělat potřebné množství prostředků. Chci říct, že v Čechách je tato těžká a často i špinavá lopota nedoceněná, a proto využívám jako většina ostatních kolegů, které znám, několikanásobně vyšší ocenění této práce v zahraničí. Pracoval jsem v Německu, Irsku, Skotsku, Anglii a v současnosti v Dánsku. Ve Skotsku jsem se díky slušné angličtině seznámil v místním gymu s Alanem Carnegimem, bývalým mistrem Skotska. Alan mi pomohl s potřebnými formalitami a přihláškou na soutěž Mr. Scotland 2006. Byla to pro mě úžasná zkušenost, třebaže jsem byl čtvrtý z osmi borců v kategorii intermediate, což je kategorie pro všechny závodníky, kteří na této soutěži ještě nikdy nezávodili. V Anglii jsem se zúčastnil o rok později soutěže London and South Area 2007, kde jsem si ve stejné kategorii zajistil druhým místem postup na nejvyšší soutěž Velké Británie British Championship v Nottinghamu. Ta se konala o šest měsíců později. Na této soutěži jsem startoval v kategorii intermediate over 80 kg. Se svojí soutěžní váhou něco málo nad 80 kg jsem stál vedle chlapů, kteří měli okolo metráku, a třebaže jsem byl několikrát porovnáván s těmi nejlepšími a nejmohutnějšími, za brány semifinále jsem se neprobojoval.

Na všech zahraničních soutěžích byla úžasná atmosféra, a to jak v zákulisí, tak v publiku. Myslím, že lidé v zahraničí dokážou víc ocenit každého závodníka a dokážou jej podpořit bouřlivým potleskem, i když není úplně ve formě. Pro závodníky fungovalo zdarma občerstvení v podobě různých tyčinek a ovoce. Balená voda je snad samozřejmostí. Co se cen týče, tak všichni závodníci dostávají pamětní medaile šampionátu a finalisté bronzové těžké sochy kulturistů s popiskou dané soutěže, kategorie a umístění, což je určitě ta nejlepší možná trofej do sbírky na památku. Věcné ceny a doplňky výživy dle soutěže se dostávají většinou vždy, ale je to určitě otázka sponzorů.

Proč Loaded Cup? Odpověď je tedy nasnadě. Byl by hřích v této zemi pracovat, žít a nezúčastnit se třetí nejvyšší soutěže v Evropě, když se termín přibližně shoduje s našimi českými soutěžemi.

Já budu spokojen s postupem do finále. V mé kategorii do 90 kg je přihlášeno 12 borců a, upřímně, neznám ani jednoho z nich třeba z jiných soutěží, tak vůbec netuším, s kým budu mít tu čest. V každém případě dávám do přípravy maximum a již dnes tuším, že budu mít životní formu.

S jakou hmotností jste šel do přípravy a kolik kg jste musel shazovat? Soutěžní kategorii, v níž plánujete startovat, jste měl už rozhodnutou hned na počátku?

Do přípravy jsem se vrhnul ihned v novém roce, neboť jsem vynechal podzimní soutěže a nabral tak více tuku, než je zdrávo. Na začátku diety jsem vážil 94 kg a od začátku jsem tiše doufal, že se dostanu do 80 kg, ale postupem času jsem zjistil, že bych musel asi zbytečně upálit svalovou hmotu, což by byla škoda. Nechám tedy soutěžní váhu osudu, ale počítám s hmotností okolo 84 kg na soutěži.

Mohl byste trochu blíže popsat vaši přípravu, jak dlouho trvala, kdy jste nastoupil do diety a jak vypadaly tréninky?

Dietu jsem rozjel už od ledna. Nebyla to přímo dieta, kdy člověk chodí se sacharidy i na nulu, ale spíš jsem najel na kvalitní libové maso a komplexní sacharidy, aby se tělo trochu zformovalo a dostávalo potravu jen v kvalitě. Opravdovou dietu jsem rozjel od února, ale letošní dieta je pro mě v zásadě úplně jiná z několika důvodů. V současné době pracuju jako řezník a 7,5 hodiny denně dělám poměrně těžkou práci, kdy se neustále potím, třebaže pracovní prostředí má jen okolo osmi stupňů Celsia. Z tohoto důvodu jsem musel upravit jak svůj příjem sacharidů, tak také trénink. Sacharidy přijímám v poměrně vysokém množství a nutno dodat, že si mohu dovolit i rychlé cukry v podobě sladkostí. Ze začátku diety jsem se během práce dostával do hypoglykémie a musel to řešit rychlými cukry, abych nezkolaboval. Postupně jsem si zvyšoval své sacharidové vlny tak, až jsem našel optimální hladinu. Přesné dávkování a změny vln sacharidů vám ale neřeknu, protože každý týden vše měním a často i během týdne dle potřeby. Zpravidla je to ale od 200 do 700 g/den. Když jsem nedělal těžkou práci, tak jsem dával i dvě nuly, pak třeba 300 a 500 a pak zase nulu. Tímto způsobem bych teď ale zkolaboval.

Tréninky jsem musel také upravit, a to tak, že v úterý cvičím přední stranu stehen a břicho, v pátek ramena, prsa, biceps, v sobotu zadky nohou a lýtka a v neděli jsou na řadě záda a tricepsy. Snažím se tedy v týdnu cvičit jen nohy, které nepotřebuji na práci. Páteční trénink pak už nějak zvládnu a zbytek nechávám na víkend. Prioritou pro mě je práce a výdělek peněz, kvůli nimž jsem zde, a to, že mohu dělat svůj sport, a dokonce vrcholově. To je pro mě jen a jen veliký bonus.

V čem na sobě vidíte přednosti a která svalová partie by třeba naopak mohla být ještě lepší, protože stále ještě není podle vašich představ?

Mé přednosti jsou především v tom, že jsem srdcař a že si umím jít za svým. To, co jsem se svým tělem za 20 let dokázal, není rozhodně otázkou genetiky, nýbrž tvrdé dřiny, trpělivosti a ctižádosti. Ze svalových partií mám asi dobré zádové svalstvo, zvláště pak jejich separaci. Za slabiny považuju hamstringy, lýtka a tricepsy. Jinak určitě mojí předností je vaskularita, čímž jsem známý, pak slabá pokožka a rozhodně tvrdý a hustý vzhled na soutěžích. Prý nejsem líbivý typ kulturisty a ztrácím symetrii. Něco na tom asi bude, ale dělám, co můžu.

Znáte své soupeře, kteří budou ve vaší kategorii? Sledujete jejich formu?

Své soupeře neznám a nesleduju je. Nechám se překvapit.

Na Loaded Cup se připravujete sám, nebo s někým spolupracujete a dbáte na jeho rady?

Na všechny soutěže se připravuju sám již asi od roku 2006. Myslím, že každý člověk musí sám zjistit, co na něj funguje. Důležité je si vše zapisovat, aby nebyl problém vyhledat třeba přípravu minulého roku, kdy se republiková forma moc povedla. Nevěřím tomu, že nějaký osobní trenér vám řekne, aniž by znal váš metabolismus, váš denní výdej energie či denní režim, co vám bude vyhovovat a co zaručeně zabere. Jak říkám já: „Nejlepším osobním trenérem jsme sami sobě, neboť nikdo jiný nezná své tělo lépe.“ To ovšem za předpokladu, že svému tělu nasloucháme.

Rád bych touto cestou poděkoval svému dánskému kamarádovi Henriku Schwarcovi, což je místní velice úspěšný závodník v klasické kulturistice. Je to můj sparingpartner a na soutěži Loaded Cup můj trenér a poradce v jedné osobě. Dále mé veliké díky patří mému zaměstnavateli a směnovému mistrovi za podporu a možnost trénovat ve firemním gymu za minimální cenu. Bohužel tato poděkování si jmenovaní asi nepřečtou, poděkuju jim tedy osobně. :)

Děkuji za váš čas a přeji mnoho úspěchů nejen na poli soutěžním, ale ať se daří i v osobním životě!

I já děkuji za váš zájem a budu se snažit prezentovat Českou republiku na úrovni.


Michal Trykar - aktuální forma před Loaded Cup 2012 (31. 3. 2012)




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

04.04.15:25Reiben - taky chci takový žíly na rukách *79* *2* +2
04.04.12:29exix - Nevím nemůžu si pomoct ale tohle už neni pěkný,takhle se ..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie