Markéta Kovrzková nám zaslala svůj recept na proteinové tyčinky, a protože já jsem člověk "nenažraný", tak jsem si řekla, že tohle se přeci musí vyzkoušet na vlastní kůži. A navíc i moje nároky (v poslední době sice nějak stále klesající) na kvalitní stravu tento recept splňoval. Bohužel se mi nepodařilo sehnat pravé jablečné pyré v dostupném obchodě, tak jsem alespoň zvolila dětskou jablečnou přesnídávku. Sušené brusinky bez přidaného cukru a hořkou čokoládu miluju, takže jsem se na svůj umělecký výtvor nadměrně těšila. A výsledek? Nu, po 20 minutách, co se pokrm chladil v lednici, bych z toho tyčinky asi nenakrájela, ale dlabat to lžičkou z mísy jen tak, to je dobrota! Druhý den už ale bylo vše naprosto podle představ. Hmota na tyčinky krásně ztuhla a mohla jsem si je nakrájet, jak se mi zachtělo.
Autorka nám poslala uvedená množství odměřená na šálky, tak jsem se snažila přiblížit Vám to nějak v gramech, aby se dala vytvořit i nutriční tabulka, takže tyto hodnoty proto, prosím, berte pouze orientačně.
Cena (3 porce): 85 Kč *
Doba přípravy: 15 minut (+ 20 minut na tuhnutí)
Ingredience (pro 3 porce):
- 2 šálky ovesných vloček (cca 170 g)
- 1 šálek proteinu (cca 80 g)
- 1/4 šálku arašídového másla (cca 55 g)
- 1/4 šálku medu (cca 70 g)
- 1/3 šálku sušených brusinek (cca 50 g)
- 1/4 šálku mandlí (plátky) (cca 20 g)
- 1/4 šálku mléka (cca 80 g)
- 1/4 šálku jablečného pyré (70 g)
- 1/4 šálku hořké čokolády (60 g)
- 10 g polévková lžíce skořice (1 polévková lžíce)
- 5 g vanilkového cukru (1 čajová lžička)
Postup:
Připravíme si všechny potřebné ingredience.
Do větší mísy nasypeme odvážené množství ovesných vloček, 80 g proteinu (my jsme použili WPC 80 s vanilkovou příchutí), přidáme mandle, brusinky, jednu lžíci skořice a lžičku vanilkového cukru.
Všechny ingredience promícháme.
Poté si do jiné misky připravíme 55 g arašídového másla, mléko, 70 g medu a jablečného pyré a 60 g rozpuštěné hořké čokolády. Vše promícháme.
Čokoládu můžeme rozpustit buď tak, že ji dáme na 1 minutu do mikrovlnné trouby (směs musíme promíchat, aby nezůstaly hrudky), nebo ji dáme do vodní lázně. Vodní lázeň si připravíme následovně: do kastrůlku nalijeme asi třetinu vody, do ní pak vložíme menší kastrůlek s nalámanou čokoládou. Zapneme vařič na střední teplotu a necháme ohřívat vodu. Čokoláda se díky teplotě vody pomalu rozpouští. Občas zamícháme.
Směs s čokoládou přidáme k ovesným vločkám a proteinu a zamícháme.
Takto zhotovenou směs přendáme například na pekáč, vhodné je si na pekáč položit pečicí papír.
Zhotovené těsto rozetřeme podle potřeby a vytvarujeme si obdélník, z kterého pak budeme krájet tyčinky.
Vložíme pekáč na 20 minut do lednice, potom jej vyndáme a těsto vyklopíme na prkénko, na kterém si tyčinky nakrájíme dle libosti.
Přejeme dobrou chuť!
Nutriční hodnoty našeho pokrmu
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
ovesné vločky |
170 g |
2 501 kJ |
22,1 g |
96,9 g |
11,9 g |
protein vanilkový |
80 g |
1186 kJ |
60,7 g |
5,2 g |
2,0 g |
brusinky |
50 g |
675 kJ |
0,14 g |
34,5 g |
0,6 g |
arašídové máslo |
55 g |
1 396 kJ |
15,9 g |
2,5 g |
29,1 g |
mandle |
20 g |
517 kJ |
3,5 g |
3,8 g |
10,48 g |
mléko 1,5 % UHT |
80 ml |
152 kJ |
2,5 g |
3,8 g |
1,2 g |
čokoláda hořká 70 % kakaa |
60 g |
1 284 kJ |
5,3 g |
15,8 g |
24,9 g |
cukr vanilkový |
5 g |
82 kJ |
0,0 g |
4,9 g |
0,0 g |
jablečné pyré průměrně |
70 g |
179 kJ |
0,22 g |
9,95 g |
0,07 g |
celkový součet (3 porce) |
|
7972 kJ |
110,42 g |
177,35 g |
80,37 g |
celkový součet (1 porce) |
|
2657 kJ |
36,8 g |
59,12 g |
26,79 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním, třeba
i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit právě tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!