Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Zredukujte chuť k jídlu
a snižte Vaši tělesnou hmotnost!

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Suplementace

Toto je komerční sdělení, Ronnie.cz není jeho autorem.

[Text: MUDr. František Zámola] Obezita představuje pro veřejné zdravotnictví významnou výzvu. V posledních letech se objevila řada strategií léčby obezity. S ohledem na omezení aktuálně dostupných léků se hledají nové přípravky (zejména v oblasti přírodních produktů). PinnoThin™, olej semen borovice korejské s vysokým obsahem kyseliny pinolenové, byl předmětem dvou studií, které posuzovaly jeho vliv na hormony sytosti - cholecystokinin a glucagon-like peptide 1. Výsledky studií potvrzují, že olej borovicových semen ovlivňuje vzestup uvolňování hormonů sytosti, a potlačuje tak chuť k jídlu. Nemá to však žádný vliv na ghrelin - faktor zvyšující pocit hladu. Studie toxicity prokázala, že olej ořechů borovice korejské není toxický, a tak je pro léčbu obezity bezpečný.

Úvod

Prevalence obezity a nadváhy rapidně stoupá. Dle Světové zdravotnické organizace (World Health Organisation - WHO) nadváha postihuje 30 - 80 % dospělých ve všech zemích Evropského regionu WHO. Nadváhou trpí přibližně 20 % dětí a adolescentů a třetina z nich je obézních. To představuje pro veřejné zdravotnictví v Evropském regionu WHO závažnou výzvu (4). Obezita často souvisí s patogenezí mnoha rozšířených onemocnění, jako jsou diabetes mellitus, ischemická choroba srdeční, dislipidémie, artritida, ateroskleróza, některé běžné formy nádorových onemocnění a hypertenze (4, 8, 19). Nadměrný přísun energie vede ve svém důsledku k vzestupu tělesné hmotnosti. Klasifikace WHO nadváhy a obezity vychází z body mass indexu (BMI) - hmotnost v kilogramech dělená výškou v metrech na druhou. Normální rozmezí hodnoty BMI jsou od 18,5 do 24,9 kg/m2. Hodnoty nad 30 kg/m2 se pokládají za obezitu a vedou k vyššímu riziku komorbidity (11).

V posledních letech byly vyvinuty různé strategie léčby obezity. Tyto strategie jsou založeny na různých mechanismech: redukce vstřebávání tuků a přívodu energie, zvýšení energetického výdeje, pokles diferenciace preadipocytů a proliferace a modifikace lipogeneze a lipolýzy (25). K léčbě obezity jsou na trhu dva typy léků. Prvním typem je orlistat (obchodní název Xenical), který redukuje vstřebávání tuků ve střevě prostřednictvím inhibice pankreatické lipázy, druhým je sibutramin (Reductil, Meridia, Sibutrex, Sibutril...) potlačující chuť k jídlu. Oba léky mají neblahé vedlejší účinky. Food and Drug Administration a European Medicines Agency v tomto roce zastavily sibutramin na základě nepříznivých účinků ve studii Sibutramine Cardiovascular Outcome Trial (2, 12, 19). Proto se výzkum zaměřuje na hledání nových účinných a bezpečných léků proti obezitě.

Tento přehled shrnuje strategii redukce (kontroly) příjmu potravy prostřednictvím přirozených látek potlačujících chuť k jídlu. Hlavní úlohu v příjmu potravy hraje cholecystokinin (CCK), hormon krátkodobého hladu, který se uvolňuje v proximální části tenkého střeva z duodenálních enteroendokrinních buněk jako reakce na vychytávání mastných kyselin či bílkovin, peptid podobný glukagonu (glucagon-like peptide 1 - GLP-1), který se uvolňuje v distální části tenkého střeva, je zahrnut do kontroly center pro potravu jako látka vedoucí k nechutenství. Tyto dvě látky navozují pocit sytosti (3, 15). Naopak ghrelin, žaludeční endokrinní hormon cirkulující v krevním oběhu, je významným faktorem navozujícím pocit hladu (21). V souvislosti s uvolňováním CCK a GLP-1 jsou předmětem sledování volné mastné kyseliny (9, 20). Bylo uveřejněno několik studií sledujících vliv různých typů mastných kyselin. Výsledky těchto studií prokázaly, že C12 FFA vede k mnohem výraznějšímu efektu než FFA délky řetězce C10, polynenasycené mastné kyseliny (polyunsaturated fatty acids - PUFA) jsou mnohem účinnější v porovnání s mononenasycenými (monounsaturated - MUFA) a nasycenými (6, 13).

Spotřeba potravy bohaté na nenasycené mastné kyseliny může být proto v léčbě obezity přínosem. Semena obsahují jen malé množství nasycených kyselin (< 7 %), jsou však značně bohatá na kyseliny nenasycené (40 - 60 %), zejména polynenasycené obsažené ve vlašských ořeších a semenech borovice a mononenasycené v mandlích, vlašských ořeších, pistáciích či arašídech (14). Jednou z nejzajímavějších PUFA je kyselina pinolenová (18:3, Δ5, 9, 12), která se nachází v semenech borovice korejské. Obsah kyseliny pinolenové byl zjištěn v semenech mnoha druhů borovic, např. Pinus koraiensis - borovice korejská (11,1 - 14,9 %), P. pinaster - sosna pomořská (7,1 %), P. cembroides edulis - borovice sladká (0,36 %), P. pinea - pinie (0,16 - 0,37 %) (1, 16, 22, 23, 24). Na základě těchto výsledků zvolili výzkumníci jako zdroj oleje s vysokým obsahem kyseliny pinolenové borovici korejskou (P. koraiensis). PinnoThin™ je přirozený olej lisovaný ze semen borovice korejské, který obsahuje 92 % mastných kyselin (64 % PUFA - 15 % kyselina pinolenová, 24 % MUFA). Dvě studie týkající se vlivu přípravku PinnoThin™ na příjem potravy a potlačování chuti k jídlu byly navrženy k vyhodnocení možnosti užití tohoto přírodního produktu jako léku proti obezitě (10, 17).

Porovnání studií

Obě studie byly navrženy jako randomizované, placebem kontrolované, dvojitě zaslepené zkřížené studie. Účastníci byli náhodně rozděleni do intervenčních skupin, přičemž z hlediska věku a BMI bylo zastoupení rovnoměrné. Základní charakteristika subjektů (žen) účastnících se studie je shrnuta v tabulce.

Základní charakteristika subjektů:

  Hughes et al. Pasman et al.
počet subjektů42 18
průměrný věk (roky)34 55
průměrná hmotnost (kg)74 78
průměrná výška (m)1,7 1,7
průměrný BMI (kg/m2)27,4 27

Cílem obou studií bylo zhodnocení vlivu oleje semene borovice korejské na chuť k jídlu. Před zahájením studie sledoval Pasman et al. test in vitro vliv mastných kyselin (kyselina olejová, kyselina linoleová, kyselina alfa-linoleová a kyselina kapronová - negativní kontrola) a oleje semen borovice (olej semen borovice korejské - PinnoThin™, olej irské pinie - P. picea) na uvolňování CCK z myších endokrinních buněk (STC-1). Buňky STC-1 byly vystaveny 50 μM mastných kyselin po dobu 1 hodiny. Nejvyšší množství uvolněného CCK se pozorovalo u semen borovice korejské, zatímco aktivita druhého testovaného oleje byla srovnatelná s negativními kontrolami. Tyto výsledky potvrdily vhodnost PinnoThin™ pro studie v podmínkách in vivo.

Ve studii provedené Pasmanem byl olej semen borovice korejské podáván ve formě FFA (tobolky obsahující 3 g FFA) nebo triglyceridů (tobolky obsahující 3 g TG). Jako placebo se užil olivový olej (3 g). Subjekty dostávaly tobolky v kombinaci s lehkou snídaní a 0, 30, 60, 90, 120, 180 a 240 minut po podání se stanovovala hladina uvolněných střevních hormonů CCK a GLP-1, peptidu YY (PYY) a žaludečního hormonu ghrelinu v krvi subjektů. Bezprostředně po každém odběru krve vyplnily subjekty 100mm vizuální analogovou škálu (visual analogue scale - VAS), která se užívá pro kvantifikaci chuťových počitků (7).

V porovnání s placebem bylo uvolňování CCK signifikantně vyšší za 30 - 180 minut po podání FFA v semenech borovice korejské (30 minut po podání o 60 % vyšší než placebo) a 60 - 120 minut po podání TG (22 %, za 60 min). Z hlediska uvolňování GLP-1 byl obsah GLP-1 o 25 % vyšší 60 minut po podání FFA v porovnání s placebem. Hladiny ghrelinu a PYY se mezi skupinou na FFA, TG a placebem podstatně nelišily. Rovněž nebyly pozorovány rozdíly u skupiny osob hladových či rozhodnutých jíst. 30 minut po podání byl pocit plnosti nižší ve skupině TG semen (nikoliv ve skupině FFA). Prospektivní spotřeba potravin (PFC) vyjádřená pomocí VAS byla o 36 % nižší 30 minut po podání FFA (v porovnání s placebem), podání TG se rovněž ukazovalo jako faktor snižující PFC, nikoliv však signifikantně (17).

Pasman et al. pozorovali účinek PinnoThin™ po snídani, zatímco Hughes et al. monitorovali příjem potravy během oběda a večeře. Účastníci navštěvovali centrum studie 3x denně, aby bylo možno sledovat jejich příjem potravy. V 8:30 konzumovali pevně stanovenou snídani (496 kcal), 3,5 hodiny po snídani dostali 6 tobolek obsahujících 2 g FFA, 2, 4, 6 g TG, nebo placebo (olivový olej) s 200 ml vody, o půl hodiny později byl podáván oběd dle libosti. 4 hodiny po obědě se podávala večeře dle libosti. Účastníci byli požádáni, aby zkonzumovali k obědu a večeři tolik, kolik chtějí. Nebyla stanovena žádná omezení mezi večeří a půlnocí. Účastníci během dne vyplňovali VAS. Podávání 2 g FFA PinnoThin™ 30 minut před obědem vedlo ke snížení příjmu potravy o 9 % (v gramech). Rovněž se snížil energetický obsah konzumované potravy (o 7 %, 50 kcal). TG ve formě PinnoThin™ rovněž snížily chuť k jídlu prostřednictvím vyššího uvolňování CCK. Lipáza konvertovala TG na FFA (TG se vstřebávají a FFA uvolňují). Nepozoroval se žádný významnější účinek na subjektivní hodnocení hladu, pocitu plnosti, uspokojení, rozhodnutí jíst, výhledové konzumace, žízně nebo nevolnosti. Nebyly hlášeny ani žádné nežádoucí příhody ve vztahu k užívání přípravku (10).

Delší doba potřebná k účinku TG (30 min) je vysvětlitelná konverzí TH na FFA prostřednictvím lipázy (TG se vstřebává a FFA uvolňuje). Účinek po podání 2 g FFA odpovídá účinku 3 g TG. Přesto v této studii zažívání TG a FFA oleje semen borovice korejské nebyly hodnoceny a není znám ani přesný čas nutný ke vstřebání (10).

Genotoxicita v podmínkách in vitro a subchronická toxicita ve studii toxicity po orálním podání

Studie Speijerse et al. byla navržena jako studie hodnotící toxicitu oleje borovice korejské (PinnoThin TG™). Oba testy se prováděly v souladu se zásadami správné laboratorní praxe a v souladu s pokyny OECD, kde to bylo nutné. Konzumace semen je celosvětově populární. Semena borovice korejské dlouho tvořila součást diety mnoha kultur (10). Proto lze konzumaci oleje borovice korejské pokládat za bezpečnou. Ve studii subchronické toxicity nebyly v žádné dávce pozorovány klinické projevy, abnormality funkčních testů nebo oftalmologických vyšetření, případně změny tělesné hmotnosti nebo příjmu potravy. Ani v hematologických parametrech nebyly zjištěny žádné signifikantní změny. Test reverzní mutace in vitro (Amesův test) neprokázal vzestup v souvislosti s dávkou v počtu revertantů ve dvou nezávislých opakovaných mutačních assayích. Na základě těchto výsledků lze dojít k závěru, že olej borovice korejské v podmínkách assaye reverzní mutace na bakterie Escherichia coli a Salmonella typhimurium není mutagenní (18).

Závěr

PinnoThin™ prokázal sytící účinek prostřednictvím uvolňování CCK a GLP-1 (akutní účinek na sytost během jídla nebo bezprostředně po jídle). Indukce GLP-1 v distální partii tračníku mají vyšší význam pro potlačení příjmu potravy v důsledku permanentního pocitu sytosti mezi jídly. Pokles obsahu energie v konzumovaném jídle o 50 kcal je signifikantní, neboť průměrný vzestup tělesné hmotnosti (v populaci žen) odpovídá energetické rovnováze v rozmezí 10 - 50 kcal za den (5). Výsledky ukazují, že 3 g přípravku PinnoThin™ zvyšují uvolnění CCK a GLP-1 po dobu 3 hodin. To může vést k poklesu prospektivního příjmu potravy a svědčí o tom, že FFA a TG obsažené v semenech borovice korejské vede u žen s nadváhou k potlačení chuti k jídlu.

Použitá literatura:

  • 1. ASSET, G., STAELS, B., WOLFF, R.L., BAUGÉ, E., MADJ, Z., et al.: Effect of Pinus pinaster a Pinus koraiensis seed oil supplementation on lipoprotein metabolism in the rat. Lipids, 1999, 34, 39-44
  • 2. BALLINGER, A., PEIKIN, S.R.: Orlistat: its current status as an anti-obesity drug. European Journal of Pharmacology, 2002, 440, 109-117
  • 3. BOJANOWSKA, E.: Physiology a pathophysiology of glucagon-like peptide I (GLP - I): The role of GLP - I in the pathogenesis of diabetes mellitus, obesity, a stress. Medical Science Monitor, 2005, 11(8), RA271-278
  • 4. BRANCA, F., NIKOGOSIAN, H., LOBSTEIN, T. (2007) The challenge of obesity in the WHO European Region a the strategies for response. Copenhagen: World Health organisation. 339 p.
  • 5. BROWN, W.J., WILLIAMS, L., FORD, J.H., BALL, K., DOBSON, A.J.: Identifying the energy gap: magnitude a determiantins of 5-year weight gain in midage women. Obesity Research, 2005, 13(8), 1431-1441
  • 6. FELTRIN, K.L., LITTLE, T.J., MEYER, J.H., HOROWITZ, M., SMOUT, A.J., et al.: Effects of intraduodenal fatty kyselinas on appetite, antropyloroduodenal motility, a plasma CCK a GLP - I in humans vary with their chain length. The American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative a Comparative Physiology, 2004, 287, R524-533
  • 7. FLINT, A., RABEN, A., BLUNDELL, J.E., ASTRUP, A.: Reproducibility, power a validity of visual analogue scales in assessment of appetite sensations in single test meal studies. International Journal of Obesity, 2000, 24(1), 38-48
  • 8. HIMES, C.L.: Obesity, disease, a functional limitations in later life. Demography, 2000, 37(1), 73-82
  • 9. HIRASAWA, A., TSUMAYA, K., AWAJI, T., KATSUMA, S., ADACHI, T., et al.: Free fatty kyselinas regulate gut incretin glucagon-like peptide-1 secretion through GPR120. Nature Medicine, 2004, 11, 90-94
  • 10. HUGHES, G.M., BOYLAND, E.J., WILLIAMS, N.J., MONNEN, L., SCOTT, C., et al. The effect of Korean pine nut oil (PinnoThin™) on food intake, feeding behaviour a appetite: A double-blind placebo-controlled trial. Lipids in Health a Disease, 2008, 7(6)
  • 11. JAMES, P.T., LEACH, R., KALAMARA, E., SHAYEGHI, M.: The worldwide obesity epidemic. Obesity Research, 2001, 9(4), 228-233
  • 12. LAEN, M.E.: How does sibutramine work? International Journal of Obesity a Related Metabolic Disorders, 2001,25(4), 8-11
  • 13. LAWTON, C.L., DELARGY, H.J., BROCKMAN, J., SMITH, F.C., BLUNDELL, J.E.: The degree of saturation of fatty kyselinas influences post-ingestive satiety. British Journal of Nutrition, 2000, 83, 473-482
  • 14. LORDA, P.G., RANGIL, I.M., SALVADÓ, J.S.: Nut consumption, body weight a insulin resistance. European Journal of Clinical Nutrition, 2003, 57, S8-11
  • 15. MUELLER, K., HSIAO, S.: Current status of cholecystokinin as a short-term satiety hormone. Neuroscience a Biobehavioral reviews, 1979, 2(2), 79-87
  • 16. NASRI, N., KHALDI, A., FADY, B., TRIKI, S.: Fatty kyselinas from seeds of Pinus pinea L.: Composition a population profiling. Phytochemistry, 2005, 66, 1729-1735
  • 17. PASMAN, W.J., HEIMERIKX, J., RUBINGH, C.M., BERG, R., O’SHEA, M., et al.: The effect of Korean pine nut oil on in vitro CCK release, on appetite sensations a on gut hormones in post-menopausal overweight women, Lipids in Health a Disease, 2008, 7(10)
  • 18. SPEIJERS, G.J.A., DEDEREN, L.H.T., KAIZER, H.: A sub-chronic (13 weeks) oral toxicity study a an in vitro genotoxicity study with Korean pine nut oil (PinnoThin TG™). Regulatory Toxicology a Pharmacology, 2009, 55, 158-165
  • 19. STRITECKA, H., HLUBIK, P., HLUBIK, J.: Targeted weight reduction using Sibutramine. Translational Biomedicine, 2010, 1(3:1)
  • 20. TANAKA, T., KATSUMA, S., ADACHI, T., KOSHIMIZU, T., HIRASAVA, A., et al. Free fatty kyselinas induce cholecystokinin secretion through GPR120. Naunyn-Schmiedeberg's Archives of Pharmacology, 2007, 377(4-6), 523-527
  • 21. TSCHÖP, M.H., DIANO, S., HORVATH, T.L. (2004) Encyclopedia of endocrine diseases. Elsevier Inc. p.150-156
  • 22. WOLFF, R.L., BAYARD, C.C.: Fatty kyselina composition of some pine seed oils, Journal of the American Oil Chemists' Society, 1995, 72, 1043-1045
  • 23. WOLFF, R.L., MARPEAU, A.M.: Δ5-olefinic kyselinas in the edible seeds of nut pines (Pinus cembroides edulis) from the United States. Journal of the American Oil Chemists' Society, 1997, 74, 613-614
  • 24. YOON, T.H., IM, K.J., KOH, E.T., JU, J.S.: Fatty kyselina compositions of Pinus koraiensis seed. Nutrition Research, 1989, 9(3), 357-361
  • 25. YUN, J.W.: Possible anti-obesity therapeutics from nature - A review. Phytochemistry, 2010, 71, 1625-1641



Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

K tomuto článku není možné vkládat příspěvky.
Odůvodnění: PR článek







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie