Je prima, když dostaneme do redakce nějakou zpětnou vazbu od našich čtenářů, a proto nás potěšil i jeden z Vás s receptem, který nám spolu s fotografiemi zaslal. Stránky Ronnie.cz slouží a chtěly by sloužit i Vám všem, abyste měli možnost podílet se na jejich podobě. Proto děkujeme právě každému z Vás za Vaši spolupráci.
Dalším pokrmem, na němž si tedy můžete pochutnat, je "šedivák" od jednoho z našich čtenářů Jana Valeše. Příprava není nikterak dlouhá ani náročná, takže ji zvládne i úplný kulinářský začátečník. Určitě to také znáte: není čas a Vy potřebujete rychle něco uvařit, dodat tělu nějaké ty sacharidy a kvalitní bílkoviny. Těstoviny, jakožto zástupci komplexních sacharidů, Vám proto v tuto chvíli přijdou vhod a za bílkoviny z vajec Vám Vaše svaly poděkují. Ještě zaklapnout rychle do plastové krabičky, hodit do batohu a může se vyrazit do školy, do práce, na trénink, prostě kamkoli a jídlo budete mít vždycky s sebou.
Cena (1 porce): 40 Kč *
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience (pro 1 porci):
- 150 g těstovin
- 6 bílků + 1 celé vejce
- sušené houby (podle chuti)
- trochu olivového oleje (cca 6 g)
- 1 šalotka
- sůl, čerstvý pepř
- kmín (množství podle chuti)
Postup:
Připravíme si všechny potřebné ingredience.
Do hrnce dáme vařit vodu pro těstoviny. Mezitím si odvážíme pomocí kuchyňské váhy požadované množství těstovin.
Jakmile se voda v hrnci začne vařit, vsypeme těstoviny.
Podle druhu a typu těstovin vaříme tak, aby byly trochu tvrdší - budou se ještě zpracovávat na pánvi. U většiny těstovin toho dosáhnete po přibližně 8 minutách vaření.
Těstoviny scedíme přes cedník.
Připravíme si pánev, na kterou nalijeme trochu olivového oleje (stačí necelá 1 polévková lžíce). Na rozpálené pánvi osmahneme šalotku, kterou jsme si předem nadrobno pokrájeli. Přidáme houby, které jsme namáčeli ve vodě (stačí namáčet cca 10 minut), a těstoviny.
Asi jednu minutu restujeme na pánvi. Poté přidáme vejce.
Aby nám vznikla míchaná vajíčka, tak pánev občas stáhneme z ohně.
Nakonec ochutíme solí, čerstvým pepřem a kmínem.
Pokrm by měl mít našedlou barvu, říkám mu proto "šedivák".
Nutriční hodnoty našeho pokrmu
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
těstoviny |
150 g |
2 190 kJ |
15,0 g |
108,0 g |
3,9 g |
vejce |
60 g |
198 kJ |
3,8 g |
0,4 g |
3,3 g |
bílky |
198 g |
426 kJ |
21,6 g |
1,2 g |
0,0 g |
sušené houby |
10 g |
52 kJ |
2,0 g |
0,4 g |
0,3 g |
šalotka |
40 g |
120 g |
1,2 g |
6,8 g |
0,04 g |
olivový olej |
6 g |
210 kJ |
0,0 g |
0,0 g |
6,0 g |
celkový součet (1 porce) |
|
3 196 kJ |
43,3 g |
116,8 g |
13,54 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním, třeba
i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit právě tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!