Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

František David: "Zapomeňte
na pravidla kulturistiky!" (I.)

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Po následujícím rozhovoru se možná vážně zamyslíte nad kulturistikou a vlastním cvičením a budete chtít provést několik zásadních řezů v základních principech, které jste znali a které Vás učili. František David je člověk, který toho má za sebou opravdu hodně. Nemá smysl ztrácet čas vyjmenováváním všech titulů a trofejí, které získal. Mnohé principy, které v kulturistice ctí, se vymykají všemu, o čem jsme kdy četli a co jsme považovali za nezlomná fakta. S Frantou jsem se sešel v jedné z ostravských restaurací. Na úvod si objednal své oblíbené pivo a velmi příjemné povídání mohlo začít…


Františku, vy už cvičíte déle než 25 let a momentálně se připravujete na mistrovství světa veteránů, které se původně mělo konat v Mexiku, ale pořadatelé akci nakonec odpískali a soutěž se uskuteční ve Španělsku. Jaké pocity má závodník pár měsíců před soutěží oproti tomu, co jste prožíval na začátku kariéry?

To se vůbec nedá srovnat. Je to hlavně asi o té nervozitě a zkušenostech, které jsou v přípravě k nezaplacení. Kdysi jsme se - hlavně kvůli neznalosti - trápili mnohem více než teď. Po těch letech člověk zná svoje tělo, ví, jak reaguje, co si může dovolit atd.

Co třeba strava - máte už nalajnovánu předsoutěžní skladbu stravy, množství, jak se bude v čase měnit a podobně?

Já jsem v těchto věcech trochu zvláštní. Já dělám všechno opačně, než jak se to všeobecně doporučuje. Nic nedodržuju! Kdysi jsem to zkoušel - připravovat se na málo sacharidech a jíst jinak, než jím běžně, a prostě mi to nesedělo a s tukem odcházela i síla a svalová hmota. Ty časy, kdy byla nejprve objemová fáze, pak tvarovací a nakonec rýsovací, to mi nikdy nesedělo a spíše jsem se zhoršoval.

Nyní jsem pár měsíců před soutěží, jím téměř všechno, podkožního tuku mám minimum a není pro mě problém dát si knedlík nebo řízky i pozdě večer. Můj známý, lékař, který k nám chodí cvičit, o mně tvrdí, že jsem už dávno ztratil veškeré tukové buňky. (smích)

A co objemová příprava - nepřibíráte ani v té?

V té vypadám asi jako polovina závodníků v soutěžní. (smích) No, ne, to je trochu nadsázka. Jsem víceméně bez tuku, ale samozřejmě tam chybí definice, hloubka svalů, je to zavodněné a podobně.

Co kardio - taky nic? Ani před soutěží?

Ani ťuk. Všechny tyhle praktiky jsem vyvrátil. Není to potřeba. Tedy, alespoň ne u mě. Řídím se pravidlem, že tuky se pálí v sacharidovém ohni, takže cukry ze stravy nikdy nijak dramaticky nestahuji. Já si ve stravě dopřeju klidně i ty tuky, ale v posilovně to pak oddřu. Mě to bez dřiny nebaví.

Jak dlouhé bývají tréninky?

Já jsem stará škola, 3 hodiny na tréninku není žádný problém. Pohybuji se v posilovně skoro celý den, takže času na trénink mám dost. Tuky tedy spaluji tréninkem. Takhle si mohu dovolit večer pivko a jakékoliv jídlo a jdu spát.

Kde nyní cvičíte?

Cvičím a vlastně i pracuji v jednom dobrém fitku v Ostravě-Zábřehu, jsem tam spokojený a mám vše, co potřebuji. Cvičení je můj životní styl, bez toho už nemůžu existovat.

Jak často cvičíte?

Opět stará škola - cvičím denně, od pondělí do pátku. A tvrdě, velmi tvrdě.

Jste evidentní zastánce staré školy, takže odpověď se dá dopředu odhadnout. Ale přece, jaký tréninkový systém vám vyhovuje?

No, za ty roky jsem vyzkoušel snad vše, co existuje. Heavy duty, HIT, GVT a mnoho dalšího. Nakonec jsem se stejně vrátil k old-school stylu, podobně jako cvičil Arnold. Dlouhé tvrdé tréninky, klasické pyramidy, hodně sérií. Arnold navíc ještě přidával mraky opakování. To já takhle nedělám. Dávám jich spíše méně, ale o to těžší váhy používám. Když jdu s váhami dolů, jdou mi dolů i svaly.

Jednou z vašich motivací pro návrat na soutěžní prkna byl váš malý syn. Jak na to všechno pohlíží?

Je mu 6 a samozřejmě je můj velký fanda. Hlídá mi formu a zejména tvrdost bicepsu. (smích) Tu a tam jej vezmu do fitka, ale ještě zlobí. Ještě by se vozil na kladce a všechno by zkoušel.

V minulém roce jste získal titul mistra světa v klasické kulturistice, nyní se chystáte na váhovou kategorii do 80 kg. Jak se tahle změna promítne v přípravě nebo nabírání hmoty?

Já měl připravených 78 kg i vloni, takže kategorie osmdesátka pro mě není žádný problém. Ovšem po loňském skandálu na mistrovství v Turecku, kdy pořadatelé na poslední chvíli nesmyslně sjednotili všechny klasické kategorie od 40 do 60 let do jedné a musel jsem velmi rychle shodit 6 kg kvalitních hustých tvrdých svalů a závodit tak s velmi velkými a o dost mladšími kolegy (smích), bych rád měl jistotu v tom, že budu startovat v kategorii, do které se přihlásím.

Jak velký problém to znamenalo - tolik shazovat a hlavně takhle narychlo?

Ty svaly se mě nechtěly vůbec pustit. Posledních 10 dní jsem skoro vůbec nejedl a prostě nechtěly dolů. Já měl 78 kg ještě asi 5 dní před soutěží a vzhledem ke své výšce jsem to potřeboval srazit na 72 kg. No, dopadlo to dobře, sice o tenký fous, ale při vážení jsem byl ok. Ale stejně… 8 kg těžce vydřené hmoty dělá hodně. A pokud se musí takhle shazovat, tak to člověka zamrzí.

Vím, že se u vás ještě donedávna v jídelníčku neobjevovalo klasické kulturistické jídlo - kuřecí maso. Pouze červené. Jak je to nyní?

Malinko jsem se ke kuřecímu vrátil, ale já prostě nesnáším kuřecí prsa. Vím, tohle mi málokdo věří, ale prostě mi to neleze do krku. Žvýkám, žvýkám, ono to neleze a neleze, musím to pak zapíjet. Nic pro mě. Z toho kuřecího, to raději kuřecí stehno.

Co rýže? V tomhle, doufám, s ostatními kulturisty držíte basu, nebo ne?

Tak to zase jo. Maximálně. Rýže, to je moje. Já si vyzkoušel všechny možné zdroje sacharidů, ale rýže je nejlepší a vždy bude v mém jídelníčku. Výborně ji trávím. Já sním kopu rýže a za 20 minut mám zase hlad. Sním rýži a skutečně vnitřně cítím, jak mi to jde do svalů, jak to moje tělo výborně snáší a zužitkovává. Ale zase pozor, já nejím nijak extrémní dávky rýže. Někdo dává denně třeba 800 g, to já zdaleka ne. Já tak 300 g a to úplně stačí.

A další můj extrém oproti normálu. Já sacharidy nesnižuji a v podstatě až do soutěže nabírám a zkvalitňuji hmotu. Velké tréninkové váhy držím po celou dobu. Ostatní nejprve přiberou a pak se perou, aby se dostali do své kategorie.

Čím to je, že je tělo tak vycvičené a „spolupracuje“?

No, má genetická výbava asi není v tomto smyslu úplně špatná, ale hlavně je to celým životním stylem a lety tvrdé dřiny v posilovně. Tělo je za ty roky tak navyklé, že se již doslova přizpůsobilo tomu, co dělám a co od něj požaduji.

Já si třeba vůbec nevážím jídlo, ani v přípravě. Prostě jím, až mám hlad. Nehlídám si čas, prostě nic. Pokud mám chuť na hamburgera, tak ho tam pošlu a nic neřeším. Jím kdykoliv a cokoliv, na co mám chuť. Sladké vůbec nejím, ne protože to nezapadá do skladby mé stravy, ale protože mi příliš nechutná. Fakt mám raději tu rýži, brambory nebo pečivo. Rohlíky dávám běžně.

Ještě k té rýži, abychom všichni dostali nějaké tipy - jakou rýži jíte? Klasické Vitana sáčky už asi ne, nebo je to jinak?

Nerad bych dělal někomu reklamu, nebo spíše antireklamu, ale ty klasické sáčky rýže, toho se už ani nemohu dotknout, to se nedá jíst. To není rýže! Já už jsem více rozmlsaný. (smích) Mé tajemství tkví v originální jasmínové vietnamské rýži. Vynikající. Opakuji, vynikající. Ta rýže nemá chybu. Je čistě bílá, krásně voní, ta se dá jíst samotná.

Tak připojme ještě postup přípravy…

To je doména mé krásné přítelkyně. Ta to umí výborně. Rýži dá do hrnce, zalije vodou, přidá sůl a až voda vyvaří, tak to zabalí do ručníku a šup s tím pod peřinu jako za starých časů.

Takže old school přístup i ve vaření rýže.

Přesně tak. (smích)

Rýži jsme myslím zmapovali dokonale. Jak vypadá snídaně u Františka Davida?

(smích) Jakákoliv odpověď je očekávána, je špatná. Já vyvracím i tuhle záležitost. Já zásadně nesnídám.

Cože?!

No, jo, ráno tam pošlu amináče, B-komplex, céčko, hořčík, vápník, zinek a to mi stačí. U aminokyselin se ale zastavím, protože tyhle bych rád vyzdvihl, jak je to jen možné. Těch dávám poměrně dost a mám s tím ty nejlepší zkušenosti. Takže ráno akorát ta amina, kávu a jdu trénovat.

Dobře, po tréninku tedy první jídlo?

Chyba. Po tréninku další dávka amináčů. (smích)

To jsem mohl čekat… A potom?

Potom proteinový koktejl.

Cože? Pořád žádné jídlo?!

No, pak už jo. Amina hned po tréninku, to se vlastně ani nijak netráví a zužitkuje se to ihned. Chvíli nato proteinový koktejl, pak jdu z tréninku nakoupit jídlo na doma, pak dorazím domů a něco už sním. Takže cca po 1 hodině dopoledního tréninku první jídlo.

Tak tomu říkám svérázný přístup ke kulturistice. Oběd si jako své první jídlo dává fakt asi málokdo.

Ale možná, že to je právě ono. Možná proto jsem pořád ve formě. Takhle mi to prostě funguje.

O tom není pochyb. Když lidé říkají, že zkoušejí všechny možné triky, jsem přesvědčen, že do takhle radikální změny se nechce nikomu.

To jo, změn tohoto typu se lidi bojí. A možná, že by jim to opravdu ani neprospělo. Jak se říká, kdo nic nezkusí, nic nezkazí. Prostě to chce zkoušet a nebát se toho. Asi tak.

Jak vypadá váš volný čas?

Ráno vstanu a jedu do fitka, tam trénink a nějaký ten klient. Pak nakoupím, jdu domů, trávím čas s rodinkou, domácí pohoda a tak. Odpoledne kolem 16 h jdu zpátky do práce - do posilovny. Tam jsem další 3 hodiny, pak jdeme s klukama na pivko a domů.



Ve druhém díle rozhovoru bude Franta David podrobně mluvit o svých tréninkových zvyklostech,
které se opět velmi vymykají tomu, co se všeobecně propaguje. Těšte se na další
zajímavé čtení, které boří kulturistické konvence!




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

01.10.20:36cutlerjakstehno - každopádně je to borec. důkaz toho, jak může cvičení ovliv..
01.10.14:26Veros - Ej chlapi neposiluji 3 hodky,jen 2 ale chtěl jsem nastínit..+1
01.10.13:38growler - u bezneho cloveka nevychylujuceho sa s priemeru ,nepichaca..
01.10.11:51maxpoint97 - Souhlasím s tebou, jsem teď na vš, moc času neni, se strav..
01.10.11:33lamice27 - kazdopadne bych nechtel tohle argumentovat treba Arnieho *..
01.10.11:30Nikolai - V poho,taky se nechci hádat,jen pokecat...Jestli takto tré..
01.10.11:29RANDO - tiež som nepočítal do času tréningu ani strečing, ani rozc..
01.10.11:29lamice27 - urcite zalezi na podminkach (strava,spanek,anabolika v nek..+1
01.10.11:28RANDO - Na jednej strane máš posledným príspevkom pravdu, no na dr..
01.10.11:22CIZOPASNIK - Nechci se tady zbytečně přetahovat o slovíčka, ale na výro..
01.10.11:19lamice27 - ja proti tomu samozrejme nebojuju,jen rikam ze mi to fungu..
01.10.11:18Nikolai - Já jen reagoval na tvrzení,že tři hodiny tréninku je běžné..
01.10.11:15CIZOPASNIK - Když chybí kalorie a regenerace, tak se dýl než hodinu tré..
01.10.11:14Nikolai - Trénuju 20 let a můžu říci,že po všech pokusech a omylech ..
01.10.11:13lamice27 - chapu ze to takhle taky muze na nekeho fungovat,ale ja fun..
01.10.11:11lamice27 - Zacal sem stagnovat kdyz sem jel 4x tydne (70min cca 25ser..
01.10.11:10CIZOPASNIK - Aha, takže jen načtený, to mi jako odpověď stačí.
01.10.11:09lamice27 - doporucuju http://jasonferruggia.com/ a jeho Mass building..
01.10.11:08CIZOPASNIK - Máte to vyzkoušený, nebo jen odněkud načtený? Teorie je to..
01.10.11:06Nikolai - Přesně tak...*79*
01.10.11:05lamice27 - Přesně, tři hodiny prostě nikdy nemuzou vest k rustu. Tren..
01.10.10:57Nikolai - Já ti něco řeknu....hodinový trénink ti přijde málo?!Možná..-1
01.10.10:48Veros - Moc dobrý rozhovor,na trénink bez jídla? Zrovna včera jsem..
30.09.17:44reveira - Vím,že to sem nepatří,ale dočkám se prosím posledního dílu..
30.09.04:58Patrick - Ten prvy obr.kluk tam vypada ako Peto Tatarka ...minus sva..
29.09.21:01M.o.K - nevi nekdo jak se jmenuje ta posilovna ve ktere posiluje a..
29.09.14:48gryf212 - Každému co jeho jest žejo :) Konečně někdo kdo jak magor n..+2
29.09.14:41lamice27 - Jen jsem narazel na to,ze v 9z10 clanku o vyzive je presko..
29.09.14:32Nikolai - Každému asi vyhovuje něco jiného,já třeba nemám problém jí..
29.09.14:23JoeC - přesně tak,je třeba znát své tělo.
29.09.14:21Smile04 - si každej musí ušít svou vlastní nití...každýmu sedí něco ..+3
29.09.14:03JoeC - To je pěkný rozhovor. Spousta tkví právě v tom, že chodí t..
29.09.14:02lamice27 - Jsem endo-mezo typ a nabiram celkem lehce(i tuk) ale kdyz ..+2
29.09.13:47dies - A co su podla teba aminokyseliny, ktore tam pan David posi..+1
29.09.13:11EpsteinBarr - prosim ta, precitaj si po sebe, co si napisal este raz a z..
29.09.12:13Nikolai - už tady takový chyběl....*79*Jen jsem se chtěl zeptat...po..
29.09.11:38lamice27 - Ale jinka mytusy o snidani, ze bez ni clovek zacne palit n..
29.09.11:27elrubio - do mě taky nelezou :) stehna maximum, jinak hovězí a čuník
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie